Храна и Пијалаци

Универзален рецепт за солени или слатки кифлички: Mеки и подуени

Да се избере најдобриот рецепт за кифлички е многу тешко.

Универзален рецепт за солени или слатки кифлички: Mеки и подуени

Постојат илјадници рецепти за кифлички, а да се избере најдобриот е многу тешко. Но, во морето рецепти, зачувајте го овој бидејќи ова е универзален рецепт за кифлички кои можете да ги направите во слатки или солени варијанти.

Овие кифлички се многу нежни внатре, тестото е меко, а надворешното е фино, стабилно и само малку крцкаво.

Најважно е ролатите да ги правите внимателно и доколку правите слатки кифлички, секогаш да ги филувате по печењето за да не истече филот и да не изгори. Во случај да правите солени со малку поцврсти филови, можете да ги наполните пред печење.

Овие кифлички се прават внимателно, меки се и ронливи, а всушност со ова тесто можете да направите какво било пециво што сакате.

СОСТОЈКИ:

500 гр меко пченично брашно (тип 450, 480 или 500)
280 мл топло млеко
100 гр грчки јогурт
30 гр путер
1 лажица мед
7 g сув квасец
10 гр сол
до 50 до 80 г путер за премачкување

За обложување:

1 жолчка од јајце
2 лажици млеко
Сусам

За детална подготовка проследете го видеото во прилог.

To top