Свет обвинетите ги негираа обвиненијата

Водач на кениски култ обвинет за убиство на 191 дете

Водачот на кенискиот култ Пол Мекензи и 29 негови соработници денеска се обвинети за убиство на 191 дете чии тела беа пронајдени меѓу повеќе од 400 тела закопани во шумата.

Водач на кениски култ обвинет за убиство на 191 дете

Сите обвинети ги негираа обвиненијата изведени пред судот во крајбрежниот град Малинди. Утврдено е дека еден осомничен е ментално неспособен да му се суди.

Обвинителите велат дека Мекензи им наредил на своите следбеници да се изгладнуваат себеси и нивните деца до смрт за да можат да одат во рајот пред крајот на светот.

Мекензи беше уапсен минатиот април по откривањето на телата во шумата Шакахола, каде беа ексхумирани повеќе од 400 тела. Тој веќе е обвинет за злосторства поврзани со тероризам, убиство од небрежност и тортура.

Имаше различни обвиненија поднесени до различни судови во врска со убиствата.

To top