Свет

Борел: Шпанија, Ирска и Словенија со план симболично да ја признаат Палестинската држава на 21 мај

Шпанија, Ирска и Словенија планираат симболично да ја признаат палестинската држава на 21 мај, изјави денеска шефот за надворешна политика на ЕУ, Жозеп Борел.

Борел: Шпанија, Ирска и Словенија со план симболично да ја признаат Палестинската држава на 21 мај

Шпанија, Ирска и Словенија планираат симболично да ја признаат палестинската држава на 21 мај, изјави денеска шефот за надворешна политика на ЕУ, Жозеп Борел.

Тој го потврди датумот во интервју за шпанското јавно радио, откако ирскиот јавен радиодифузен сервис РТЕ објави дека тоа е моментот кога сите три земји планирале да дејствуваат.

„Колку што знам да, бидејќи така ми кажа министерот (Хозе Мануел) Албарес“, рече тој мислејќи на министерот за надворешни работи на Шпанија.

Словенечката влада вчера соопшти дека донела декрет за признавање на палестинска држава, што ќе биде внесен во нејзиниот парламент до средината на јуни.

„Потоа, најверојатно ќе има повеќе нации што ќе го следат примерот бидејќи и Белгија одлучи да го стори тоа“, додаде Борел.

To top