Регион избори србија

Брнабиќ: Белградските и локалните избори ќе се одржат на 2 јуни

Донесов одлука да се прифати барањето на опозицијата, кое ми го доставија во текот на разговорите, а сите избори да ги наречам дека времето „паѓа“ за јули и август и дека сите ќе се одржат на 2 јуни“, рече Брнабиќ.

Брнабиќ: Белградските и локалните избори ќе се одржат на 2 јуни

Претседателката на Собранието на Србија, Ана Брнабиќ денеска соопшти дека го прифаќа предлогот сите локални избори да се распишат за 2 јуни.

„По 17 дена разговори со сите пратенички групи и исцрпување на сите можности за разговори, во консултација со претседателот на Србија, Александар Вучиќ, донесов одлука да се прифати барањето на опозицијата, кое ми го доставија во текот на разговорите, а сите избори да ги наречам дека времето „паѓа“ за јули и август и дека сите ќе се одржат на 2 јуни“, рече Брнабиќ на прес-конференцијата.

Брнабиќ изјави дека за тоа ќе биде потребна измена на Законот за локални избори и дека е важно тоа да се направи што е можно поскоро, па затоа побара предлогот да биде потпишан од најголем број пратеници и законот да биде усвоен до викендот.

Таа рече дека е направен преседан за кој смета дека не е добар, но дека е убедена дека за такво нешто има двотретинско мнозинство во парламентот и дека Србија е во многу тешка ситуација и под голем притисок, јави Бета.

„Во такви околности потребна ни е што поголема внатрешна стабилност и единство, што е можно поголема политичка кохезија и да се стави крај на сите поделби, колку што можеме. На тој начин добиваме време и енергија за да ги решиме овие проблеми. Доколку ситуацијата во за која Србија смета дека е поинаква, а мојата одлука би била поинаква“, рече таа.

To top