Економија криптовалути

Вредноста на биткоинот расте: Пазарната капитализација достигна 1 трилион долари

Биткоинот се искачи на уште едно високо ниво за повеќе од две години во средата, враќајќи ја неговата пазарна вредност на повеќе од 1 трилион долари бидејќи растечкиот успех на американските спот биткоин ЕТФ го направи расположението на инвеститорите попозитивно.

Вредноста на биткоинот расте: Пазарната капитализација достигна 1 трилион долари

Биткоинот се искачи на уште едно високо ниво за повеќе од две години во средата, враќајќи ја неговата пазарна вредност на повеќе од 1 трилион долари бидејќи растечкиот успех на американските спот биткоин ЕТФ го направи расположението на инвеститорите попозитивно.

Водечката криптовалута последен пат порасна за 5 проценти на 51.929,89 долари, според Coin Metrics. Претходно утрото се искачи на 52.079,00 долари, највисоко ниво од декември 2021 година. Нејзината пазарна капитализација, или вредноста на сите биткоини во оптек, се искачи над 1 трилион долари за прв пат од крајот на 2021 година, според податоците на CoinMarketCap.

Етер последен пат се тргуваше за 5 проценти повисоко на 2.758,65 долари, откако претходно го достигна највисокото ниво во мај 2022 година.

Биткоинот порасна за 157% во 2023 година како очекување за одобрување од страна на Комисијата за хартии од вредност на САД за фондови со кои се тргува преку берза на биткоини – или ЕТФ – што конечно дојде во јануари оваа година.

Цената на биткоинот падна по одобрувањето на ЕТФ. Новиот пораст започна кон крајот на јануари, бидејќи инвеститорите сега гледаат на „преполовување“ – настан за ограничување на понудата запишан во кодот на биткоинот што се случува на секои четири години и е закажан за април.

Кога ќе дојде до преполовување, наградите што им се даваат на рударите на Биткоин се намалуваат на половина, со што се намалува количината на криптовалути на пазарот. Историски гледано, тоа му претходеше на рекордните височини на биткоинот.

Сегашното рекордно ниско ниво на биткоинот е нешто под 69.000 долари во ноември 2021 година.

Последниот дел од релито се чини дека делумно беше поттикнат од силната побарувачка за ETF. Новоиздадените спот биткоин ЕТФ забележаа нето прилив од 1,1 милијарди долари минатата недела.

ЕТФ се производ кој го следи движењето на цената на друго средство, во овој случај дозволувајќи им на инвеститорите да го играат движењето на цената на биткоин без да ја поседуваат основната криптовалута. Сепак, издавачите на ЕТФ ќе треба да купуваат и продаваат биткоини за да го поддржат дериватот.

Другите криптовалути, исто така, забележаа пораст на нивните цени. Етер, монета поврзана со Ethereum, достигна 2.759,87 долари во средата, според податоците на CoinDesk – највисоко ниво од мај 2022 година. Инвеститорите се надеваат дека SEC исто така може да го одобри првиот етер ЕТФ оваа година.

To top