македонски јазик

Пронајдени се 76 резултати на тема „македонски јазик“
Вести

Трибина во Велес: Македонскиот јазик, историја и идентитет имаат вековни корени, само оној што не ја познава историјата, може да го негира овој континуитет кој оди преку Пулевски, Мисирков, Рацин до денес

На денешната трибина насловена „Македонскиот јазик е континуитет и заедничка борба“ во општина Велес организирана од Патриотскиот...
Вести

Мицкоски по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик: Негувајте го и чувајте го македонскиот јазик, тој е наше минато, сегашност и иднина

Јазикот на еден народ не е само средство за комуникација, тоа е врзивното ткиво кое ги поврзува поединците и ги прави целина, посебна...
Вести

Историски успех за македонистиката: Започнуваат со работа нова македонистичка катедра и нов лекторат по македонски јазик на странски универзитет – на престижниот Анкарски универзитет

 Постигнат е успех од историско значење за македонистиката. Започнуваат со работа нова македонистичка катедра и нов лекторат по...
Вести

Континуиран интерес за изучување на македонскиот јазик на престижниот Лондонски глобален универзитет, успешно заврши летниот семестар на курсот по македонски јазик

Британци се воодушевени од македонскиот јазик и го изучуваат на одделен курс на којшто подетално се пренесуваат знаења и за македонската...
Вести

Ковачевски прославува, а Македонците муслимани од Дебарско-Струшкиот крај ќе протестираат во одбрана на македонскиот јазик

Жителите на струшкото село Подгорци најавија масовни протести за одбрана на македонскиот јазик. Според информациите на организаторот,...
Вести

Николоски: Македонскиот јазик е жив и никој не може да го избрише, го зборуваат Македонците од Пиринска, Егејска Македонија…

Македонскиот јазик е македонски чист, наш! Го зборуваме ние Македонците кои живееме во Република Македонија, но и Македонците кои живеат...