Занимливости во Севилја

Бизарна одлука на сопственици на ресторан: Сакате да седите на сонце? Платете 10 евра

Оваа одлука предизвика бурни реакции кај посетителите на овој град, но и кај многу мештани кои се револтирани од алчноста на „угостителите“.

Бизарна одлука на сопственици на ресторан: Сакате да седите на сонце? Платете 10 евра

Историски важно место, но и туристичка атракција, градот Севилја се најде на насловните страници на различни медиуми во Европа поради неверојатната и малку бизарна одлука на сопствениците на одреден ресторан, кои решија да им наплатат на туристите специјална такса за седење – на сонце!

Оваа одлука предизвика бурни реакции кај посетителите на овој град, но и кај многу мештани кои се револтирани од алчноста на „угостителите“.

Сончевата Андалузија ужива во голем број туристи и туристи во текот на целата година, а таму доаѓаат и голем број Шпанци од другите региони на земјата. Сепак, бран критики и недоразбирања се слеваат врз рестораните во градот Севилја. Во еден од рестораните луѓето платиле 10 евра за да седат на сонце, пишува словачкиот портал Час.

На жена што дошла во ресторанот требало да и се каже дека не може да седи на едно од најубавите места надвор на сончево време бидејќи веќе биле резервирани од гости кои потрошиле 10 евра за нив.

-Беше уште понепријатно да се седи и да се види како ниту една од масите под сонцето не се полни“, опишала разочарана мештанка, која не е сигурна дали туристите ќе бидат воодушевени од таквиот чин.

Некои други бараа објаснување од ресторанот, а менаџерот рече дека овие специјални маси се резервирани за луѓе кои платиле, па оние кои дошле не можеле да ги добијат, додавајќи дека наплатата е објаснета на нивната веб-страница.

To top