Сакате да ги изненадите гостите со нешто оригинално, вкусно и визуелно впечатливо? Оваа торта од бурек е вистинскиот избор – соединение на два бурека со сочен месен фил, споени со крем од кајмак, крем-сир и павлака. Совршена за специјални пригоди, но и за секојдневно уживање.
Потребни состојки за едно бурече (потребни се две):
1 пакет кори за пита (8 кори)
400 грама мелено месо
2-3 главици кромид (или бел кромид)
2 лажички сол
1.5 лажичка бибер (помалку ако не сакате луто)
5 лажици масло
3.5 дл минерална вода (на пр. „Јамница“)
Подготовка на филот:
Во тава запржете го меленото месо со ситно сечканиот кромид. Додадете сол и бибер по вкус. Пржете додека месото не се карамелизира и се распадне на ситни парчиња. Пробајте и доколку е потребно, додадете уште зачини.
Склопување на бурекот:
Калап со дијаметар од 24 см (може и округла тепсија или калап за торта) се премачкува со масло. Ставете ја првата кора така што вишокот ќе виси надвор од рабовите. Над неа ставете втора кора и неколку лажици од месниот фил. Полејте со малку мешавина од масло и минерална вода.
Потоа следува третата кора која лесно се згужвува и става внатре во калапот, па повторно се става фил и се полева. Постоапката се повторува до последната кора, која оди на врвот. Рабовите од првите две кори се преклопуваат врз горната, како пакетче.
Бурекот се боцка со нож, се полева со преостанатата течност и се пече 35–40 минути на 200°C. Ако користите калап за торта со отстранливо дно, задолжително ставете го врз плех – можно е да истече малку течност.
Крема за премачкување:
500 г кајмак
500 г крем-сирење
200 г павлака (со 20% масленост)
Измешајте ги состојките во еднолична смеса. Ако е премногу густа, додадете малку млеко или јогурт.
Откако ќе се изладат буреците, премачкајте ги со малку крема меѓу нив, а потоа и целосно однадвор. Декорирајте по желба и послужете – вкусот ќе ве воодушеви!