Храна и Пијалаци рецепт

Поховани банани: Индонезиски трик за сочно овошје со крцкава обвивка

Писанг горенг е популарен индонезиски десерт што во превод значи пржени банани. Станува збор за зрели и слатки банани кои се потопуваат во тесто и се пржат во длабоко масло додека не станат крцкави и златни.

Поховани банани: Индонезиски трик за сочно овошје со крцкава обвивка

Писанг горенг е популарен индонезиски десерт што во превод значи пржени банани. Станува збор за зрели и слатки банани кои се потопуваат во тесто и се пржат во длабоко масло додека не станат крцкави и златни.

Панирањето на бананите го засилува вкусот на ова тропско овошје и го прави уште послатко, додека премачканиот слој е совршен крцкав контраст. Во тестото се додава сусам, кој дополнително додава крцкавост на овој десерт.

Во оригиналниот рецепт за писанг горенг се користат специјални видови банани како што се саба или латундан, кои се послатки и пократки од класичните банани, а се одлични и за термичка обработка. Можете да послужите и зрели банани.

Состојки:

10 излупени саба банани или 5 поголеми и зрели плантана банани преполовени
200 мл мраз ладна вода
100 гр бело брашно
50 гр оризово брашно
2 лажици бел сусам
½ лажичка прашок за пециво
растително масло за пржење
прстофат сол

Подготовка:

Загрејте го маслото во длабок тенџере на 180 Целзиусови степени.Направете ја смесата за панирање: измешајте ориз и бело брашно со прашокот за пециво и малку сол. Сето заедно прелијте го со ледена вода и мешајте додека не добиете смеса без грутки.

Во смесата додадете го сусамот.Излупените банани потопете ги во смесата, па префрлете ги на врело масло.На длабоко масло пропржете ги бананите околу три минути, односно додека не станат крцкави и добијат убава златна боја.

Префрлете ги на мрсна хартија и потоа послужете. Добар апетит!

Теми на денот

To top