Свет Генерално собрание на ОН

Вучиќ за резолуцијата за Сребреница: Тоа е политизирана резолуција, повикувам земјите членки да не ја изгласаат

Тој нагласи дека резолуцијата нема да придонесе за помирување, туку доколку биде усвоена ќе предизвика нови поделби, не само во регионот, туку и во целиот свет.

Вучиќ за резолуцијата за Сребреница: Тоа е политизирана резолуција, повикувам земјите членки да не ја изгласаат

Српскиот претседател Александар Вучиќ денеска на Генералното собрание на ОН, каде се гласа за резолуцијата за Сребреница, нагласи дека тоа е многу политизирана резолуција и ги повика сите земји членки да не гласаат.

„Зошто ги повикувам сите во оваа сала да гласаат против резолуцијата – ова е многу политизирана резолуција и би сакал да поставам три прашања на кои не слушнавме соодветни одговори од главните автори на оваа резолуција, од Германија“, рече Вучиќ.

„Под број еден зборуваа за индивидуална правна одговорност, тука ги спомнаа црногорските амандмани. И ве прашувам, ако е така, зошто воопшто се носи оваа резолуција? Затоа кога станува збор за индивидуална правна одговорност, тоа е веќе направено Испорачано преку обвиненијата, преку пресудите и сите оние лица кои беа обвинети, тие веќе се осудени и осудени на затворски казни. Во оваа резолуција нема поединечни имиња, таа воопшто не се споменува“, рече Вучиќ.

Тој нагласи дека резолуцијата нема да придонесе за помирување, туку доколку биде усвоена ќе предизвика нови поделби, не само во регионот, туку и во целиот свет. (МИА)

To top