Свет страшна глетка

ВИДЕО: Прв регистриран случај, орка уби голема бела ајкула за само две минути

Во студијата објавена на 1 март во African Journal of Marine Science, научниците потврдија дека ова е прв регистриран случај на орка која фатила и јадела голема бела ајкула без помош од други членови од нејзиниот вид.

ВИДЕО: Прв регистриран случај, орка уби голема бела ајкула за само две минути

Научниците неодамна снимија застрашувачка глетка на кит-убиец кој убива голема бела ајкула за само две минути, докажувајќи дека овие моќни морски цицачи не мора секогаш да ловат во училиштата.

На видеото се гледа како ајкулата очајно се обидува да избега, пред да исчезне под површината. Кратко потоа, орката мирно плива, носејќи го црниот дроб на ајкулата во вилицата.

Во студијата објавена на 1 март во African Journal of Marine Science, научниците потврдија дека ова е прв регистриран случај на орка која фатила и јадела голема бела ајкула без помош од други членови од нејзиниот вид.

Инцидентот се случил во јуни минатата година, кога истражувачите на туристички чамци ги препознале двете орки, познати како Порт и Старборд, поради нивните паднати грбни перки јужно од островот Сил во Јужна Африка.

Двајцата стекнаа репутација на страшни ловци, напаѓајќи бели ајкули во тимови и јадејќи го нивниот црн дроб богат со хранливи материи.

Кратко потоа забележале и голема бела ајкула долга 2,5 метри која ја бркала Старборд. Китот-убиец ја фатил ајкулата за грбната перка и ја затресол.

„Моментот кога Старборд брзо ги исплаши моите омилени видови ајкули беше катастрофален, но исто така исклучително моќен“, изјави за Live Science Естер Џејкобс, основач на иницијативата за зачувување на ајкулите Keep Fin Alive, која беше сведок на нападот.

To top