Свет во Вашингтон

Шведска ќе ги предаде документите за членството во НАТО

Шведска ќе стане 32 членка на НАТО штом официјалните документи ќе бидат депонирани во Вашингтон, со што ќе се означи крајот на двестегодишниот период во кој Стокхолм избегнуваше воени сојузи.

Шведска ќе ги предаде документите за членството во НАТО

Премиерот на Шведска Улф Кристерсон и министерот за надворешни работи Тобијас Билстром денеска ќе отпатуваат за Вашингтон, каде ќе ги предадат документите за членство во НАТО.

Тоа е последниот чекор за да се стави крај на двогодишниот процес за членството на Шведска во НАТО.

Претседателот на Унгарија, Тамаш Шујок вчера го потпиша законот со кој на Шведска и се одобрува пристапување во Алијансата, со што беше отстранета и последната бариера за членство.

Шведска ќе стане 32 членка на НАТО штом официјалните документи ќе бидат депонирани во Вашингтон, со што ќе се означи крајот на двестегодишниот период во кој Стокхолм избегнуваше воени сојузи.

Финска стана членка на НАТО минатата година, но Шведска беше на листата на чекање бидејќи Турција и Унгарија имаа забелешки.

To top