Свет

Швајцарија: Иницијативата за заштита на неутралност потпишана од над 133.000 луѓе

Швајцарија: Иницијативата за заштита на неутралност потпишана од над 133.000 луѓе

Организацијата „За Швајцарија“ денеска поднесе повеќе од 133.000 потписи за поддршка на народната иницијатива „Заштита на швајцарската неутралност (иницијатива за неутралност)“.

Со иницијативата се бара трајна и воена неутралност, која би станала составен дел на швајцарскиот Устав.

Организацијата соопшти дека иницијативата добила неочекувано високо ниво на поддршка, што е показател дека неутралноста мора да остане во фокусот на надворешната, домашната и безбедносната политика на Швајцарија.

Во текстот на иницијативата се наведува дека Швајцарија не треба да се приклучува на ниту еден воен или одбранбен сојуз, но соработката со такви организации би била дозволена доколку земјата биде директно нападната.

Освен тоа, Швајцарија не треба да воведува или поддржува санкции поинакви од оние договорени во Обединети нации.

Санкциите наметнати од Европска Унија, како оние против Русија по нејзиниот напад врз Украина, повеќе нема да се применуваат од Швајцарија доколку гласачите ги прифатат иницијативите, но земјата сепак ќе биде обврзана да обезбеди санкциите наметнати од други земји да не можат да се заобиколат.

Иницијативата, исто така, ќе ја обврзе Швајцарија да понуди „добри услуги“ и да ја искористи својата неутралност за да спречи конфликт и да биде достапна како посредник во преговорите.

To top