Свет топлотен бран би предизвикал проблеми за организаторите

Ризикот од топлотен бран лебди над Олимписките игри во Париз

Новата студија која прикажува „климатски симулации за предвидување на најлошите топлотни бранови за време на Олимпијадата во Париз 2024“ предупредува дека француската престолнина се соочува со значаен ризик од рекордно високи температури. Истражувањето, објавено во декември во списанието Npj Climate and Atmospheric Science, го разгледуваше ризикот од двонеделен топлотен бран што ќе го надмине рекордниот жежок период на сите времиња забележан во Париз во 2003 година.

Ризикот од топлотен бран лебди над Олимписките игри во Париз

Тешко е да се замисли летната жештина сега во средината на зимата во Париз, но за шест месеци кога светските спортисти ќе пристигнат на Олимпијадата, уште еден силен топлотен бран ќе предизвика проблеми за организаторите.

Новата студија која прикажува „климатски симулации за предвидување на најлошите топлотни бранови за време на Олимпијадата во Париз 2024“ предупредува дека француската престолнина се соочува со значаен ризик од рекордно високи температури.

Истражувањето, објавено во декември во списанието Npj Climate and Atmospheric Science, го разгледуваше ризикот од двонеделен топлотен бран што ќе го надмине рекордниот жежок период на сите времиња забележан во Париз во 2003 година.

„За 20 години, климата се промени и идејата беше да се предупредат креаторите на политиката дека може да се случи нешто уште полошо од 2003 година, дека тоа е можно“, рече главниот автор Паскал Јиу за АФП.

„Во 20 век, не беше можно да се оди подалеку од овој рекорд, но сега не само што ќе го израмниме, туку и надминеме со веројатност што на крајот е доста висока – 1/100, во регионот“, додаде тој.

Посебна студија во списанието Lancet Planet Health минатиот мај покажа дека Париз има највисока стапка на смртност поврзана со топлина од 854 европски градови, делумно поради недостатокот на зелени површини и густата популација.

Статистиката исто така беше многу искривена од настаните од 2003 година кога живот загубија 15.000 луѓе, од кои повеќето ранливи стари луѓе живееја сами, што предизвика налет на национално претресување на душата.

Стрес тестови

Во последните пет години, Париз беше сведок на серија блиски лета во кои се уриваа рекордите за топлина. Нов температурен врв на сите времиња беше поставен во јули 2019 година кога метеоролошката служба Метео-Франција достигна 42,6 степени Целзиусови во главниот град.

Организаторите на Олимпијадата во Париз во 2024 година, која ќе се одржи од 26 јули до 11 август и на Параолимпијадата која започнува кон крајот на август, велат дека се „целосно свесни“ за ризиците поврзани со климата за ОИ.

Топлотните бранови и екстремните временски настани се фактори кои ги земаме предвид и за кои се подготвуваме што е можно повеќе, со цел да ги преземеме неопходните активности“, изјави портпаролот за АФП. Оперативните тимови спроведоа симулации за да ги разгледаат последиците од префрлањето на некои настани на отворено на порано или подоцнежно време на започнување за да се избегне пладневната топлина.

Атлетските настани, особено маратонот, како и тенисот или одбојката на плажа се сметаат за ранливи на ефектите од сонцето и високите температури.

Младите и фит спортисти, исто така, може да се покажат поотпорни од гледачите кои најверојатно ќе се соочат со редици за да влезат во местата и потенцијално часови без сенка на стадиони на отворено.

Шефот на француската агенција одговорна за изградба на Олимписките игри, Николас Феран, го увери сослушувањето во Сенатот дека сите затворени објекти биле изградени со сите стандарди.

„Проверивме дали сите наши згради ќе бидат удобни во летото 2050 година“, рече тој минатиот месец, додавајќи дека националната метеоролошка канцеларија и консултантската компанија за ИТ Дасо Системс помогнале во моделирањето.

Проблем со климатизација

Друга област на постојана загриженост е селото на спортисти во северен Париз, кое е изградено без клима уред како дел од напорите да се постават нови еколошки стандарди за игрите во Париз.

Наместо тоа, блоковите од кули од страната на реката имаат природни геотермални системи за ладење, како и завеси, засадени површини и вентилација на ветер. Тие гарантираат внатрешна температура за најмалку 6,0 степени Целзиусови пониска од надворешната – нешто што некои нации го сметаат за недоволно.

„Климатизацијата во селото беше проблем“, изјави за АФП европски дипломат вклучен во координацијата на Олимпијадата, кој сакаше да остане анонимен. Како компромис, француските организатори сега нудат на нивен трошок да им обезбедат преносни климатизери на делегациите во посета.

Торид Токио

Се смета дека последните летни олимписки игри во Токио биле најжешките досега, со температури над 30 Целзиусови, заедно со 80 проценти влажност. Организаторите во Токио ги преместија настаните од трките и двата маратони на 800 километри северно од Токио со надеж за посвежо време што навистина не се оствари.

И покрај низата анти-топлински мерки, вклучително и станици за магла, многу спортисти се мачеа на жештината, вклучувајќи го и рускиот тенисер Даниил Медведев кој гласно се прашуваше на теренот дали може да умре.

Многу спортисти се прилагодуваат на климатските промени правејќи повеќе тренинзи за топло време, или во прекуокеански кампови или во специјално дизајнирани меури кои можат вештачки да ја зголемат топлината и влажноста.

Говорејќи по Токио, претседателот на Светската атлетика Себастијан Коу предупреди дека „новата норма“ се натпреварува во „навистина сурови климатски услови“.

АФП

Најнови вести од Свет

To top