Свет ДПА

Иран и Шведска ја завршија размената на затвореници

Граѓаните од двете земји денеска беа пренесени во Мускат, главниот град на малата држава на Персискиот Залив.

Иран и Шведска ја завршија размената на затвореници

Иран и Шведска ја завршија размената на затвореници, соопшти владата на Оман, која посредуваше во процесот, јави ДПА.

Граѓаните од двете земји денеска беа пренесени во Мускат, главниот град на малата држава на Персискиот Залив.

Шведскиот премиер Улф Кристерсон потврди дека двајца шведски државјани се вратиле дома.

Според информациите од Техеран, Хамид Н., кој беше осуден на доживотен затвор во Шведска за масовни егзекуции на политички затвореници во Иран на крајот на 1980-тите, е ослободен. Иранецот (63) беше осуден во Стокхолм во јули 2022 година.

Вработениот во ЕУ, Јохан Флодерус и Саид Асиси, кои беа осудени на пет години затвор во Иран, беа ослободени од Техеран, рече Кристерсон. Најмалку уште еден шведски државјанин, лекарот Ахмад Реса Џалали, сè уште е во ирански затвор.

Односите меѓу Шведска и Иран неодамна беа значително заладени поради дипломатските случаи. Во мај минатата година Техеран погуби шведско-ирански дисидент кој беше обвинет за терористички активности. Критичарите постојано го обвинуваа Иран дека се обидува да го ослободи Хамид Н. затворајќи шведски граѓани.  (МИА)

To top