Регион „Политика“

Од забраната за извоз на Косово, српската економија има загуба од 150 до 200 милиони евра

Поради забраната за трговија со стоки, прекршен е и ЦЕФТА договорот, иако оваа меѓународна организација за се го изнесе своето неформално мислење .

Од забраната за извоз на Косово, српската економија има загуба од 150 до 200 милиони евра

Српската економија поради забраната за трговија со домашни производи на територијата на Косово и Метохија, која беше воведена во јуни 2023 година, има загуба од 150 до 200 милиони евра, пишува „Политика“.

Бојан Станиќ, помошник директор на Секторот за стратегиски анализи и услуги при Стопанската комора на Србија (ПКС), вели дека властите во Приштина сè уште не се откажуваат од својата политика и дека Србија „само треба да акумулира загуби, бидејќи не може да влијае на можностите“.

Поради забраната за трговија со стоки, прекршен е и ЦЕФТА договорот, иако оваа меѓународна организација за се го изнесе своето неформално мислење .

Покрај тоа, европратениците имаат капацитет посериозно да ја предупредат Приштина, но тоа го избегнуваат, па домашната економија може „само да чека сето тоа да помине“, рече Станиќ за „Политика“.

Во првите два месеци од годинава на Косово се испорачани 48,8 тони стока, за разлика од истиот период лани кога биле извезени околу 92 тони. Истовремено, вкупната трговска размена меѓу Србија и Косово изнесуваla околу 45 милиони евра.  (МИА)

To top