Регион бидете информирани со време

НЕ НИ ПОМИСЛУВАЈТЕ СО ОВИЕ ВОЗИЛА ДА ТРГНЕТЕ НА ОДМОР ВО ГРЦИЈА – земјата воведува нов закон за летување на омилените места на Македонците

за автомобили кои користат течен или природен гас, законот налага резервоарите да не се полнат повеќе од 50 проценти од вкупниот капацитет

НЕ НИ ПОМИСЛУВАЈТЕ СО ОВИЕ ВОЗИЛА ДА ТРГНЕТЕ НА ОДМОР ВО ГРЦИЈА – земјата воведува нов закон за летување на омилените места на Македонците

Во Грција стапи на сила нов закон кој се однесува на електрични, хибридни и други возила кои користат алтернативни горива како течен или природен гас кои користат фериботи или бродски услуги за време на патувањето.

Соопштението на Nikana.gr на социјалните мрежи и на веб-страницата Anek.gr ги известува возачите кои патуваат во Грција со автомобили и користат фериботи и бродови дека „стапи на сила нов закон на Министерството за поморство и крајбрежната стража и се однесува на електричен и хибридни возила, како и возила кои користат други алтернативни горива, како течен или природен гас“.

Кои услови треба да се исполнат за да се почитува законот?

Според новиот закон во Грција:

од безбедносни причини, батериите на електричните и хибридните возила не смеат да се полнат повеќе од 40 проценти од вкупниот капацитет, со задолжителна контрола на температурата, а полнењето на акумулаторот на брод или траект е забрането

за автомобили кои користат течен или природен гас, законот налага резервоарите да не се полнат повеќе од 50 проценти од вкупниот капацитет

На возачите не им е јасно како ќе изгледа проверката

Заедно со објавата има коментари меѓу кои возачите напишале дека не разбираат како ќе функционира, додека поединци тврдат дека „оваа регулатива е многу оптоварена“.

– Како ќе утврдат колку плин има во боцата…? На Тасос бензинот беше значително поскап отколку на копното, а тоа е причината… – вели возачот на автомобил на гас од Србија.

– Сигурно пред да влезете на траектот, две колони ќе го мерат волуменот на плин и батерија – претпоставува читател од Србија.

To top