Регион Европски парламент

Билчик: Србија, како најголема земја во регионот, има шанса да добие милијарди евра од Фондот за раст на ЗБ

Колку повеќе земјата се обврзува на реформите, усогласувањето со Европската унија и целите за пристапување, толку повеќе пари ќе добие, рече Билчик, пренесоа белградските медиуми.

Билчик: Србија, како најголема земја во регионот, има шанса да добие милијарди евра од Фондот за раст на ЗБ

Известителот на Европскиот парламент за Србија, Владимир Билчик, денеска изјави дека Србија, како најголема земја во регионот, има шанса да добие милијарди евра од Фондот за раст на Западен Балкан и дека затоа треба да се посвети на неопходните реформи.

– Колку повеќе земјата се обврзува на реформите, усогласувањето со Европската унија и целите за пристапување, толку повеќе пари ќе добие, рече Билчик, пренесоа белградските медиуми.

– Мислам дека Србија има добри шанси да добие голем дел од парите, бидејќи е најголемата земја на Западен Балкан, рече Билчик, додавајќи дека условот за одобрување средства е напредок во пристапниот процес, што подразбира домашни реформи напредок во дијалогот со Приштина и усогласување со надворешната политика на Европската Унија.

Тој посочи дека следен тест за нашата земја ќе бидат претстојните локални избори на 2 јуни и изјави дека институциите на Европската унија ќе следат како се води изборната кампања.

To top