Македонија Избори 2024

ВМРО-ДПМНЕ влегува во Собрание со 59 пратеници, ДУИ со 19, а СДСМ со 18

ВМРО-ДПМНЕ влегува во Собрание со 59 пратеници, ДУИ со 19, а СДСМ со 18

Од преброени гласови во 3.338 избирачки места, Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ освои 59 мандати за новиот состав на Собранието.

Зад неа e коалицијата „Европски фронт“ предводена од ДУИ која има 19 пратенички мандати.

Дури трети на листата се СДСМ, кои се најголеми губитници на овие избори. Во Собранието тие сега ќе имаат само 18 пратеници.

Коалицијата Вреди во Собранието влегува со 13 пратеници, Левица со шест, а партијата ЗНАМ  освои пет пратенички мандати.

 

Најнови вести од Македонија

To top