Македонија се повредил кога се симнувал

ВИДЕО: Спасувачка акција за повреден планинар на повисоките делови на Шара

Околу 14.00 на единствениот повикувачки број за итни случаи на 112, е добиен повик за повреден планинар во повисоките делови на Шар Планина кај превојот меѓу Титов Врв и Бакардан. Планинарот се повредил кога се симнувал со својот другар по источната страна кон месноста „Мал Турчин“. Двајцата биле последни од групата со којашто оделе.

ВИДЕО: Спасувачка акција за повреден планинар на повисоките делови на Шара

Центарот за управување со кризи известува за нова спасувачка акција која попладнево се одвивала на Шар Планина.

Околу 14.00 на единствениот повикувачки број за итни случаи на 112, е добиен повик за повреден планинар во повисоките делови на Шар Планина кај превојот меѓу Титов Врв и Бакардан. Планинарот се повредил кога се симнувал со својот другар по источната страна кон месноста „Мал Турчин“. Двајцата биле последни од групата со којашто оделе.

-Заостанале малку и најверојатно, брзајќи за да ги стигнат колегите, едниот од нив се лизнал и опасно ја повредил ногата, за која не се знае дали му е скршена или само повредена, а и општо му се лошело после лизгањето. Местото на настанот е прекрасен предел, но е далеку горе на планината, до каде што треба повеќе од три, четири или повеќе часови да се стигне, под услов веднаш да тргне специјализиран спасувачки тим, што се во ниските делови од пределот. Но, во конкретниот случај соработката и меѓусебната координација на институциите, службите и приватните фирми овозможи да се пронајде многу брзо решение и на помош бил употребен „ратрак“ на приватната фирма „Ескимо Фрирајд“, коишто практично во тој предел биле на прошетка со туристи коишто уживале при прошетката со „ратрак“ – туристичка активност што се именува како „слободно возење во природа“. Тимот на „Ескимо Фрирајд“, и самиот составен од пасионирани планинари, иако во моментот превезувал – шетал туристи, несебично веднаш тргнал нагоре кон повредениот којшто почнал веќе неговиот другар да го спушта пополека колку можело надолу поблизу за помагање, свесен дека како што ќе одминува денот, така се постудено ќе станува и се полизгаво, информираат од ЦУК.

фото: ЦУК

ЦУК, заедно со другите инволвирани институции (Полицијата од Тетово, Националниот парк, Итната медицинска помош, планинари и други) биле во постојана координација и комуникација за да се изнајде оптимално и брзо решение за спасување на повредениот. Така и се добила информацијата дека ратрак на „Ескимо Фрирајд“ е во тој предел нешто подолу во туристичка прошетка, со што било остварено спасувањето толку брзо.

-Спасувачката акција се завршува со голема среќа во несреќа за повреден планинар на повисоките делови на Шара, што е ситуација што поттикнува на превентивни активности и со внимателност кога се оди во планина, колку и да е времето убаво, велат од ЦУК.

Повредениот планинар во 15 часот се јавил во Регионалниот ЦУК Тетово да се заблагодари на брзата реакција и информирал дека тимот спасители го презел со „ратрак“  и безбедно го спуштаат надолу по Шар Планина за да добие посоодветен медицински третман, после првата помош.

Најнови вести од Македонија

To top