Македонија испланирајте си ги со време неработните денови

УТРЕ ПОСЛЕДНИОТ СПОЕН ВИКЕНД ВО МАЈ – не се разочарувајте доаѓа уште еден во јуни, а потоа мала пауза до август, до крајот на 2024 има уште споени викенди!

Ова воедно е и последниот неработен ден од низата во месец мај, а потоа следен споен викенд следува во јуни.

УТРЕ ПОСЛЕДНИОТ СПОЕН ВИКЕНД ВО МАЈ – не се разочарувајте доаѓа уште еден во јуни, а потоа мала пауза до август, до крајот на 2024 има уште споени викенди!

24 мај – Денот на сесловенските просветители св. Кирил и Методиј е неработен ден за сите граѓани на Република Северна Македонија.

Ова воедно е и последниот неработен ден од низата во месец мај, а потоа следен споен викенд следува во јуни.

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2024 година неработни денови се:

За сите граѓани на РСМ

 • 24 мај (петок) „Св. Кирил и Методиј“- Ден на сесловенските просветители,
 • 02 август (петок), Ден на Републиката,
 • 8 септември (недела), Ден на независноста, односно 09 септември (понеделник) е неработен ден
 • 11 октомври (петок), Ден на народното востание,
 • 23 октомври (среда), Ден на македонската револуционерна борба
 • 8 декември (недела), “Св. Климент Охридски”, односно 09 декември (понеделник) е неработен ден.

За граѓаните од православна вероисповед

 • 21 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
 • 28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 01 ноември (петок), Празникот на сите светци,
 • 25 декември (среда), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 16 јуни (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РСМ

 • 22 ноември (петок), Ден на албанската азбука

За граѓаните припадници на влашката заедница  во РСМ

 • 23 мај (четврток), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РСМ

 • 12 октомври (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница  во РСМ

 • 28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РСМ

 • 21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик
To top