Македонија Претседателски избори

Следете ги: ДИК почна да ги објавува првичните резултати од денешните избори

Конечните резултати од изборите ДИК ги објавува во рок од 24 часа од денот на нивната конечност.

Следете ги: ДИК почна да ги објавува првичните резултати од денешните избори

Државната изборна комисија го активира сајтот за онлајн следење на резултатите од гласањето на денешните претседателски избори.

ДИК првичните резултати од гласањето добиени по електронски пат ги објавува сукцесивно, а резултатите од записниците од ОИК во рок од 12 часа по завршувањето на изборите.

Конечните резултати од изборите ДИК ги објавува во рок од 24 часа од денот на нивната конечност.

Право на глас на денешните избори имаа 1.814.317 граѓани лица запишани во избирачки список. Тие на 3.480 избирачки места можеа да се изјаснат за еден од седумтемина кандидати Стево Пендаровски, Гордана Силјановска Давкова, Стевчо Јакимовски, Бујар Османи, Билјана Ванковска, Арбен Таравари и Максим Димитревски.

Одѕивот на претседателските избори до 18 часот изнесуваше 47,61отсто, и е поголем од последните избори за шеф на државата во 2019 година кога до 19 часот на гласање излегоа вкупно 41,67 отсто од запишаните избирачи.

Најнови вести од Македонија

To top