Македонија

Мицкоски: Веќе сме во уставно-политичка криза, со само 2 опозиционери во 7-члена Изборна комисија

Мицкоски: Веќе сме во уставно-политичка криза, со само 2 опозиционери во 7-члена Изборна комисија

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, во неодамнешна изјава го расветли формирањето на работна група во македонското Собрание за решавање на Изборниот закон и преговарање за датум за претстојните избори. Тој го истакна значењето на два клучни изборни процеси кои мора да се одржат.

Сепак, Македонија се најде во уставна криза поради нерамнотежа во Државната изборна комисија (ДИК). Со седум члена, комисијата во моментов има шест именувани членови, а само двајца ја претставуваат опозицијата. Овој диспаритет предизвикува загриженост за интегритетот и правичноста на изборниот процес.

Доколку навремено не биде номиниран претставник од опозицијата, постои можност целиот изборен процес да се соочи со предизвици од самиот почеток, што можеби ќе доведе до правни спорови во македонските институции, како што изјави Христијан Мицкоски при неодамнешното обраќање во Гевгелија.

Дополнително на сложеноста, недостигаат јасни датуми и рокови за изборите, што остава простор за конфузија и политички несогласувања. Христијан Мицкоски изрази фрустрација во врска со маневрите на владејачката партија Социјалдемократски сојуз на Македонија (СДСМ).

Христијан Мицкоски увери дека неговата партија ВМРО-ДПМНЕ е целосно подготвена за истовремено одржување и претседателски и парламентарни избори. Тој го предложи 5-ти мај, што се совпаѓа со неделата на Велигден (Велигден), како потенцијален датум за вториот круг од изборите. Во минатото беше вообичаена практика изборите да се одржуваат во среда, па беше предложен и 8-ми мај. На крајот, конечната одлука ќе зависи од постигнување консензус меѓу сите релевантни инволвирани страни.

Тековната политичка ситуација во Македонија ја истакнува итната потреба од транспарентни и фер изборни практики, како и важноста од отворен дијалог и соработка меѓу политичките лидери за да се спречи ескалација на уставната и политичката криза. Останете во тек за понатамошен развој на оваа тема.

Најнови вести од Македонија

To top