Македонија дик

Источна и централна Македонија гласа, низок процент на излезност во западниот дел на земјава

-Може да се забележи дека во источна и централна Македонија многу повеќе гласачи гласале на претседателските, отколку во западна Македонија каде што процентот е многу низок, рече на прес-конференција претседателот на ДИК, Александар Даштевски. 

Источна и централна Македонија гласа, низок процент на излезност во западниот дел на земјава

Во вториот круг претседателски избори до 11 часот  согласно податоците на Државната изборна комисија (ДИК) од 2 080 избирачки места гласале 141 087 лица, односно 12, 87 отсто.

Најголема е излезеноста во Пробиштип, 27,85 отсто, а најмала во Липково, 1,76.

-Може да се забележи дека во источна и централна Македонија многу повеќе гласачи гласале на претседателските, отколку во западна Македонија каде што процентот е многу низок, рече на прес-конференција претседателот на ДИК, Александар Даштевски.

За парламентарните избори, пак, излезеноста е 13, 69 отсто, покажуваат податоците од 1 976 избирачки места каде гласале 140 990 избирачи. Излезеноста е најголема во Кривогаштани, 28,38 отсто, а најмала во Врапчише, 5,2 отсто.

Споредено со Парламентарните избори во 2020 година има зголемување на излезноста од 2,69 проценти на овие избори.

To top