Економија берза

Зголемената побарувачка во САД ги крена цените на црното злато

Цените на нафтата се зголемија во средата поради очекувањата за силна глобална побарувачка, вклучително и кај најголемиот светски потрошувач, САД, и бидејќи дури и малку лепливата американска инфлација не ги наруши очекувањата дека ФЕД наскоро може да почне да ги намалува стапките.

Зголемената побарувачка во САД ги крена цените на црното злато

Цените на нафтата се зголемија во средата поради очекувањата за силна глобална побарувачка, вклучително и кај најголемиот светски потрошувач, САД, и бидејќи дури и малку лепливата американска инфлација не ги наруши очекувањата дека ФЕД наскоро може да почне да ги намалува стапките.

Фјучерсите на брент нафтата за испорака во мај се зголемија за 36 центи, или 0,44%, на 82,28 долари за барел до 0020 GMT. Априлскиот американски Западен Тексас Интермедијт (WTI) договор за сурова нафта се зголеми за 38 центи, или 0,49%, на 77,94 долари.

Организацијата на земјите извознички на нафта, или ОПЕК, остана на својата прогноза за силен раст на побарувачката на нафта на глобално ниво од 2,25 милиони барели дневно (бпд) во 2024 година и за 1,85 милиони барели дневно во 2025 година и ја зголеми својата прогноза за економски раст за оваа година.

Како уште еден показател за здрава побарувачка, залихите на сурова нафта и залихите на гориво во САД паднаа минатата недела, според пазарни извори кои се повикуваат на бројки на Американскиот институт за нафта.

Аналитичарите сè уште веруваат дека Федералните резерви може да почнат да ги намалуваат стапките во лето и покрај тоа што потрошувачките цени во САД се зголемија солидно во февруари поради повисоките трошоци за бензин и засолниште, што укажува на одредена лепливост на инфлацијата. Пониските стапки ја поддржуваат побарувачката на нафта.

„Посилните од очекуваните податоци за основниот ИПК на САД не предизвикаа толку голема повторна проценка на очекувањата за каматните стапки како минатиот месец на финансиските пазари, а ние сè уште предвидуваме дека ФЕД ќе започне со олеснување на политиката околу јуни“, се вели во белешката на Capital Economics.

Цените на нафтата беа под притисок на претходната сесија, откако американската Управа за енергетски информации ја зголеми прогнозата за домашното производство на нафта, но падот беше ограничен поради очекувањата дека намалувањето на производството на ОПЕК + сепак ќе го забави глобалниот раст на нафтата и поради неодамнешниот бран напади со беспилотни летала врз Русија, вклучително и рафинериите.

To top