Економија криптовалута

Сејлор: Биткоинот ќе го изеде златото

Биткоинот е безбедно закотвен над 70 илјади долари (вчера речиси допре 73 илјади долари) и е на пат да ја види неговата вредност да се зголемува седми месец по ред, што не се случило 12 години.

Сејлор: Биткоинот ќе го изеде златото

Биткоинот е безбедно закотвен над 70 илјади долари (вчера речиси допре 73 илјади долари) и е на пат да ја види неговата вредност да се зголемува седми месец по ред, што не се случило 12 години.

Познатиот поддржувач на криптовалути Мајкл Сејлор (неговата компанија MicroStrategy поседува 205 илјади биткоини во вредност од повеќе од 14 милијарди долари, просечната куповна цена е 33.706 долари) предвидува дека биткоинот ќе го „изеде“ златото и ќе привлече дополнителен капитал од многу вложувања.

Биткоинот го достигна овој врв дури и пред преполовувањето на наградата на рударите, што ќе се случи во април. Во претходните циклуси тоа се случуваше околу 500 дена по „преполовувањето“. Уште нешто друго што ќе биде интересно за гледање: дали алткоините ќе стигнат и ќе се упатат кон рекорд. XRP (ripple), на пример, сè уште е 80 проценти под својот историски максимум. Особено за етер, очекувањата се високи, во очекување на одобрување на американските етер ETF, цената може брзо да достигне 5000 долари.

Бил Акман, основач и раководител на ризичниот фонд Pershing Square Capital Management, дополнително го разбранува пазарот на криптовалути со спомнување на сценариото дека цената на биткоинот може драстично да порасне, што ќе донесе неразбирливи последици.

„Повисоката цена на биткоин води до поголемо ископување биткоин и поголема потрошувачка на електрична енергија. Повисоките трошоци за енергија би довеле до зголемување на инфлацијата и пад на доларот, што дополнително ќе ја поттикне побарувачката за биткоини и ќе го зголеми нивото на рударење, со што ќе продолжи циклусот. Вредноста на биткоинот би одела до бесконечност, цените на енергијата би се искачиле вртоглаво и економијата би пропаднала. Можеби навистина треба да купам некој биткоин“, напиша тој (многу поедноставено и со сомнителни претпоставки) на мрежата X.

To top