Економија Народна банка

Гувернерката Ангеловска – Бежоска и вицегувернерот Бајрами учествуваат на Пролетните средби на ММФ и Светска банка

Делегацијата на Народната банка, предводена од гувернерката, ќе оствари средба и со претставниците на одделите за статистика и за монетарни и капитални пазари при Меѓународниот монетарен фонд, на која ќе се споделат досегашните достигнувања и резултати од заемната успешна соработка, информираат од Народната банка.

Гувернерката Ангеловска – Бежоска и вицегувернерот Бајрами учествуваат на Пролетните средби на ММФ и Светска банка

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и заменик-министерот за финансии Филип Николоски ја предводат делегацијата којашто учествува на Пролетните средби на групацијата на Светскатa банка (СБ) и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во Вашингтон, САД. Во состав на делегацијата е и вицегувернерот Фадил Бајрами.

Од Народната банка најавуваат дека гувернерката и вицегувернерот ќе одржат состаноци со заменик-директорот на Меѓународниот монетарен фонд, Бо Ли, со директорот на ММФ за Европа, Алфред Камер, како и со извршниот директор на ММФ и алтернативниот извршен директор, Пол Хиберс и Лук Дресе.

– На состаноците со високите претставници на ММФ ќе стане збор за економските состојби во нашата земја и поставеноста на монетарната политика, којашто придонесе за стабилизирање на инфлацијата. Делегацијата на Народната банка, предводена од гувернерката, ќе оствари средба и со претставниците на одделите за статистика и за монетарни и капитални пазари при Меѓународниот монетарен фонд, на која ќе се споделат досегашните достигнувања и резултати од заемната успешна соработка, информираат од Народната банка.

Во рамки на Пролетните средби, Ангеловска-Бежоска ќе одржи состаноци и со заменик-претседателката на Светска банка, Антонела Басани и со извршниот директор на СБ за Конституенцата во која членува нашава земја, Јуџин Ругенаат. Исто така, делегацијата на Народната банка ќе учествува и на редовниот состанок на земјите членки на Конституенцата.

Одржувањето на Пролетните средби секоја година на едно место ги собира носителите на политиките, односно првите луѓе на централните банки и министрите за финансии од земјите членки, кои ќе разговараат за политиките и финансиските реформи во насока на остварување на целите за одржлив раст (SDG), особено поврзани со климатските промени и родовата еднаквост.

To top