Економија булран

Биткоинот ја надмина вредноста од 63.000 долари

Биткоин е во подем и ја надмина вредноста од 63.000 долари во текот на претходната вечер додека се вози со бранот готовина што брза кон новите американски фондови со кои се тргува со биткоин, пипува Си-Ен-Би-Си. Тој е зголемен за повеќе од 45% овој месец, негова најголема добивка од декември 2020 година и рекордно високо ниво над 69.000 долари е на повидок.

Биткоинот ја надмина вредноста од 63.000 долари

Биткоин е во подем и ја надмина вредноста од 63.000 долари во текот на претходната вечер додека се вози со бранот готовина што брза кон новите американски фондови со кои се тргува со биткоин, пипува Си-Ен-Би-Си. Тој е зголемен за повеќе од 45% овој месец, негова најголема добивка од декември 2020 година и рекордно високо ниво над 69.000 долари е на повидок.

Минатиот месец, кога биткоинот се приближи до 45.000 долари, извршниот директор на JPMorgan Chase, Џејми Дајмон, ја спореди криптовалутата со Pet Rock и рече дека луѓето треба „да престанат да зборуваат за ова“. Сега, инвеститорите на биткоин ѝ се смеат на банката.

Криптовалутата е зголемена за неверојатни 20% за само пет дена. И со добивките во средата, тој се приближува до својот историски максимум од околу 69.000 долари поставен во ноември 2021 година, последен пат кога биткоинот се тргуваше над 60.000 долари.

Релито делумно е поттикнато од милијарди долари што се влеваат во криптовалутата откако американската Комисија за хартии од вредност минатиот месец ги осветли фондовите со кои се тргува со размена на биткоини.

Другиот главен фактор во игра е претстојното „преполовување“ на биткоинот. Преполовувањето се однесува на вградената карактеристика на биткоинот што автоматски ја намалува стапката на нови монети кои влегуваат во оптек. Тоа се случува приближно на секои четири години и, теоретски, ја зголемува цената на биткоинот бидејќи создава поголем недостиг на веќе конечна валута.

Ова се случува затоа што рударите на биткоин (кои стојат зад програмите што се користат за решавање на сложени математички проблеми кои се суштински за користење на токенот) гледаат дека нивната награда деноминирана во биткоин се намалува на половина кога ќе се достигне прагот.

Во минатото, преполовувањето на биткоинот катализираше значителни нагорни периоди. Но, не постои тешко правило, ова е исходот секој пат. Било кој број на настани – како што е изгледите за нови регулативи – би можеле да потрошат од сите потенцијални придобивки што доаѓаат од преполовувањето.

Сепак, инвеститорите досега се чини дека се прилично оптимисти што нема да се реализираат, и брзаат да се вклучат во акцијата или да ги исплатат своите добивки. Coinbase, платформа за размена на крипто, доживеа големи прекини како резултат на порастот на тргувањето, изјави извршниот директор на компанијата Брајан Армстронг во објава во средата X.

„Некои корисници може да видат нула салдо на нивните сметки на Coinbase и може да доживеат грешки при купување или продавање“, Објавена е поддршката на Coinbase на X околу 13 часот по ET во средата. „Нашиот тим го истражува ова и ќе обезбеди ажурирање наскоро. Вашите средства се безбедни“.

Еден час и половина подоцна, Coinbase рече во друга објава на X дека „почнува да се забележува подобрување во тргувањето со клиентите“. Додаде дека клиентите можеби сѐ уште се соочуваат со некои проблеми „поради зголемениот сообраќај“.

Во моментов, вредноста на Биткоин изнесува 61.711 долари.

To top