Економија криптовалути

Биткоинот ја достигна највисоката вредност на сите времиња

Цената на биткоинот достигна највисоко ниво на сите времиња, поттикната од растечката побарувачка на инвеститорите, тврдат експертите.

Биткоинот ја достигна највисоката вредност на сите времиња

Цената на биткоинот достигна највисоко ниво на сите времиња, поттикната од растечката побарувачка на инвеститорите, тврдат експертите.

Криптовалутата достигна 69.000 долари во текот на денот, надминувајќи го претходниот максимум од ноември 2021 година.

Порастот доаѓа откако на криптовалутата и беше дадено зелено светло за вклучување во инвестициски производи во САД минатиот месец. Американската Комисија за хартии од вредност неволно одобри тргување со првите фондови со кои се тргува на почетокот на јануари ETF).

ЕТФ ја следи цената на средствата како злато, обврзници или криптовалути, што значи дека луѓето можат да инвестираат без да мора да ги купуваат средствата сами. Американскиот регулатор остана скептичен во однос на криптовалутите, велејќи дека „не го поддржува или поддржува биткоинот“ во својата одлука.

Како и да е, овој потег поттикна бран на инвеститори кои вложуваат пари во ETF-и на самото место на биткоин, лансирани од големи инвестициски фирми како што се БлекРок и Фиделити. Биткоинот се приближува до своето следно „преполовување“ во април, што ја ограничува стапката со која може да се издаваат нови виртуелни монети и се случува приближно на секои четири години.

Очекувањата за ограничена понуда заедно со растечката побарувачка на инвеститорите ги зголемија цените, велат експертите.

To top