Kолку може да чини традиционалната новогодишна вечера за четиричлено албанско семејство? За да обезбеди приближни податоци за ова, „Монитор“ ги анализираше просечните цени на главните производи и пијалаци потребни за подготовка на празничната вечера.
Дочекот на Новата година е една од најомилените традиции кај Албанците – семејствата се собираат да прослават и уживаат во внимателно подготвените оброци, пренесува албанскиот економски магазин „Монитор“
Меѓу јадењата на албанската трпеза се најразлични салати, мисирка, першеш (јадење со праз, путер, нане и мелено леб, често пченка, која се пржи и најчесто се комбинира со печена мисирка), баклава и грицки вино, ракија и природни сокови.
„Врз основа на сегашните пазарни цени, состојките за салата – најчесто руска салата или други видови зелени салати – чинат во просек по 2.000 албански леки или 20 евра, за четиричлено семејство. Различните видови месо на албанската новогодишна трпеза чинат во просек по 3.300 албански леки. Мисиркиното месо – 6 килограми за просечно семејство – чини меѓу 1.000 и 1.200 албански леки за килограм. Говедското месо на албанскиот пазар во просек чини 1200-1500 леки за килограм, наведува магазинот.
За половина килограм салама или пршута, Албанците трошат меѓу 600-800 леки. Мешавина од сирења на албанскиот пазар за четири лица во едно семејство се проценува на 1.000 леки.
„Производите за прженото јадење першеш чинат помеѓу 1000-1500 леки. Цената на домашната или купената готова баклава варира помеѓу 1.500 и 3.500 албански леки. Едно шише вино на албанскиот пазар чини во просек 800-1500 леки, ракија (0,5 l) – помеѓу 500 и 1000 леки, а сокови и вода – 1000 леки.
Вкупната цена за новогодишната вечера за четиричлено албанско семејство е 19.300 леки (193 евра), а може да варира во зависност од преференциите на секое семејство, забележува „Монитор“.