Познати

Тажно правило наскоро за Џорџ: На принцот Вилијам од 12-годишна возраст му е забрането нешто што е вообичаено за другите

Важно е да се напомене дека кралот секогаш има резерви на крв и лекар со себе во секое време, дури и во текот на летото.

Тажно правило наскоро за Џорџ: На принцот Вилијам од 12-годишна возраст му е забрането нешто што е вообичаено за другите

На принцот Џорџ наскоро ќе му биде забрането нешто што е вообичаено за сите останати во светот.

Кога станува збор за патување во странство, постојат голем број важни правила за заштита на кралот и другите членови на неговото семејство. Сепак, членовите на британското кралско семејство се запознаени со нив и знаат дека тоа е нивна неопходност.

На пример, тие секогаш мора да носат свој пијалок за да ја избегнат можноста некој да ги отруе, секогаш на пат имаат црна облека, во случај да мора итно да се вратат поради нечија смрт, а има и друго важно правило кое има за цел да ја зачува монархијата.

Во моментов на принцот Вилијам му е дозволено да лета со своите деца Џорџ, Шарлот и Луис бидејќи се мали, но тоа наскоро ќе се промени.

Говорејќи во подкастот „A Right Royal“ на списанието HELLO, поранешниот пилот на кралот Чарлс, Греам Лори, зборуваше за важно правило што почна да се применува на Вилијам во 1994 година, кога тој имал само 12 години.

– Интересно е што ги превезувавме сите четворица со авион: принцот, принцезата, принцовите Вилијам и Хари, додека принцот Вилијам не наполни 12 години. После тоа мораше да лета со специјален авион. Кога Вилијам наполни 12 години, тој леташе во 125 од Нортолт, а ние летавме во 146 со другите тројца, рече тој.

За две години, принцот Џорџ, кој сега има десет години, очигледно, ќе мора да се прилагоди на ова правило и ќе мора да лета одвоено од својот татко. Останува да видиме дали Џорџ ќе продолжи да патува со својата мајка, брат и сестра додека татко му користи друг авион или ќе биде тој што ќе лета сам.

Зошто се почитува ова правило?

Ова правило постои за да се заштитат наследниците на тронот. Иако правилото може да се прекрши со дозвола на монархот, не е препорачливо да има двајца или повеќе директни наследници на тронот во ист авион во случај на несреќа.

Иако денес авионските несреќи се ретки, тројца членови на кралското семејство претходно ги загубија животите во вакви несреќи. Сестрата на принцот Филип, принцезата Сесил, загина во несреќа во 1937 година, вујкото на кралицата, принцот Џорџ, војводата од Кент, почина во 1942 година, а нејзиниот братучед, принцот Вилијам од Глостер, почина додека се натпреваруваше на аеромитинг во 1972 година.

Важно е да се напомене дека кралот секогаш има резерви на крв и лекар со себе во секое време, дури и во текот на летото.

To top