Познати Ослободени од обврска

Само три лица во светот можат да патуваат БЕЗ ПАСОШ: Еве за кои станува збор, едно од нив ќе ве изненади

По доаѓањето на тронот, секретарот на кралот Чарлс ги информираше сите земји дека Чарлс сега е крал на Обединетото Кралство и треба да му биде дозволено да патува насекаде со целосна почит и без ограничувања.

Само три лица во светот можат да патуваат БЕЗ ПАСОШ: Еве за кои станува збор, едно од нив ќе ве изненади

Секој во светот има потреба од пасош за да влезе во друга земја. Од папата, кралицата Камила, до премиерите и шефовите на држави, секој треба да го носи кога ќе ја напушти земјата. Сепак, постојат три луѓе во светот кои можат да патуваат без пасош.

Тие се кралот на Обединетото Кралство, императорот на Јапонија и неговата сопруга. Оваа привилегија претходно ја уживала кралицата Елизабета, пред Чарлс да стане крал.

Кралот Чарлс III нема пасош. Кралицата Елизабета Втора, мајка на кралот Чарлс, исто така, никогаш го немала овој документ. Според нормите што ги следи владата, британскиот пасош се издава на име на монархот, затоа не е неопходно монархот да има таков.

Сепак, сите други членови на кралското семејство, вклучително и кралицата Камила и принцот Вилијам, мора да носат пасош секогаш кога патуваат. На кралот Чарлс не му е потребна ни дозвола за да вози во Велика Британија или во странство.

По доаѓањето на тронот, секретарот на кралот Чарлс ги информираше сите земји дека Чарлс сега е крал на Обединетото Кралство и треба да му биде дозволено да патува насекаде со целосна почит и без ограничувања.

Јапонскиот пасош е еден од најмоќните во светот, моментално на 6-то место на листата на најмоќни пасоши. Додека јапонските граѓани можат да посетат повеќе од 170 земји без виза, на јапонскиот монарх не му треба ниту пасош за да патува. Нарухито и неговата сопруга, царицата Масако, можат слободно да патуваат во странство без пасош.

Многумина се изненадени зошто сопругата на јапонскиот монарх е ослободена од оваа обврска.

Во официјален документ од 1971 година беше наведено дека би било крајно несоодветно да се издаде пасош за императорот или царицата. Во документот, исто така, се додава дека би било крајно несоодветно за царот да се подложи на процедури за имиграција или виза користејќи пасош како обичен граѓанин.

Царот и царицата се обврзани да приложат само документ од министерството по пристигнувањето во која било земја. Министерството за надворешни работи на Јапонија многу однапред ја информира земјата за нивната посета.

To top