Познати

ОДВОИ ВРТОГЛАВА СУМА НА ПАРИ ЗА ДА СТАНЕ МАЈКА – ова е деталниот список на трошоците кои ги платила Марија Шерифовиќ во Америка каде е роден синот

ОДВОИ ВРТОГЛАВА СУМА НА ПАРИ ЗА ДА СТАНЕ МАЈКА – ова е деталниот список на трошоците кои ги платила Марија Шерифовиќ во Америка каде е роден синот

Во јавноста како бомба одекна веста дека една од најубавите вокали во Србија, Марија Шерифовиќ стана мајка. Синот Марио го родила на 2 декември преку сурогат мајка во Соединетите Американски Држави, а еве колку пари Марија морала да издвои за целиот процес.

Во една американска агенција за сурогат мајчинство наведуваат дека просечната цена се движи од 130.000 до 160.000 долари.

– Меѓународното сурогат мајчинство може да чини дури 50.000 долари во Источна Европа или Јужна Америка, но да се најде доверлива агенција бара одредено истражување и насоки – додаваат тие.

Просечните трошоци вклучуваат: клинички такси, сурогат компензација, правни такси и агенциски такси. Идните родители, исто така, треба да издвојат дел од буџетот за компензација на донаторот на јајце клетки и лекови за плодност, како и патни трошоци (кои не се вклучени во овие проценки), додава агенцијата.

– Надоместокот за сурогат мајчинство ќе одземе речиси половина од вкупниот буџет. Агенциските и правните трошоци може да потраат уште една третина. Остатокот од вашиот буџет е за клинички процедури и поврзани трошоци – според една американска агенција.

За разлика од другите земји, во Америка речиси целиот „трошок“ треба однапред да се плати.

Постапката низ која помина Марија Шерифовиќ

Агенциски такси

20.000 УСД – 30.000 УСД – Доспева на почетокот на процесот

Процесот на сурогат мајчинство е комплициран и одзема многу време. Агенциите ја вршат оваа услуга за парови кои немаат експертиза или време сами да ги извршуваат секојдневните задачи. Но, агенциските услуги доаѓаат со висока цена.

Сурогат совпаѓање

12.000 долари – 20.000 долари – Се доспева кога ќе побарате сурогат

Наоѓањето квалификуван сурогат е најпредизвикувачката и одзема време задача во патувањето со сурогат мајчинство. Идните родители често поминуваат години во потрага по сурогат. Откако ќе се најде, на сурогат кандидатот сè уште му треба серија скапи медицински, правни и психолошки проценки. Сурогат совпаѓањето го прави професионален регрутер со пристап до мрежа на извори.

Законски такси

8.000 – 10.000 долари – Доспева во два дела: При склопување на договорот и во третиот квартал

Во типичен буџет, постојат две главни правни услуги: Првата е изготвување и извршување на договори. Вториот е редоследот пред раѓање или по раѓањето. И двете се обврзани со закон во повеќето држави.

Надомест за сурогат

55.000 долари – 75.000 долари – целосно платено по потпишувањето на договорот за сурогат мајчинство

Типичен сурогат во САД заработува од 35.000 до 45.000 долари месечно. Исто така, ѝ се исплаќаат уште 5.000 до 10.000 долари за разни бенефиции. Сурогатите со уникатни или пожелни квалификации можат да бидат платени значително повеќе. На пример, сурогат со пријателско здравствено осигурување може да заработи дополнителни 5.000 долари како основна плата. Искусните сурогати кои успешно го завршиле претходното патување со сурогат мајчинство можат да додадат уште 10.000 долари на нејзината плата. Сурогатите во некои географски области исто така може да бараат повисока компензација. Оваа голема исплата е избалансирана со помал број мали плаќања за време на самата бременост.

Надоместоци за клиника/ИВФ и трансфер на ембриони

25.000 УСД – 35.000 УСД – Се плаќа при закажување донација или ИВФ циклус

„Свеж“ циклус на ИВФ користи јајца добиени директно од донор на јајце-клетка (или наменетата мајка или донатор од трета страна). Само ИВФ може да чини до 25.000 долари, но лековите, PGS анализата, трансферот на ембрионот и другите помали трошоци ќе додадат на цената. Плаќањата на клиниката се вршат кога родителите почнуваат да работат со нивната клиника. Оваа такса се плаќа за донација на јајце клетка, ИВФ циклус и најмалку еден трансфер на ембрион. Овие постапки може да се случат веднаш по пуштањето во употреба. Понекогаш родителите можат да го забават темпото на нивното трошење со тоа што ќе го разделат овој процес во повеќе чекори на растојание од неколку недели (или месеци).

Пренатална грижа и надзор

5.000 – 10.000 долари – Се плаќа месечно во текот на целата бременост

Штом bHCG тестот потврди дека сурогат е бремена, таа ќе почне да добива пренатална нега. Ова ќе вклучува рутински посети на нејзиниот акушер, месечни ултразвук, разни витамини и хормонски додатоци и прегледи со координаторот за патувања на вашата агенција. Тој исто така ќе почне да добива месечна стипендија, како и други бенефиции. Плаќањето за пренатална нега започнува кога ќе се потврди дека сурогат е бремена (што се случува околу 3 до 4 недели по трансферот на ембрионот). Во зависност од договорот, здравственото осигурување на сурогат сега може да почне да го плаќаат планираните родители.

Породување и сродни трошоци

5.000 – 10.000 долари – Се плаќа со осигурување или на лице место

Трошоците за породување и сите компликации треба да бидат покриени од здравственото осигурување на сурогат. Сепак, осигурителните компании рутински негираат некои бенефиции и бараат партиципација за други. Затоа оставете резервен фонд за покривање на можните трошоци за испорака кои се одбиени од осигурувањето. Цената на породувањето ќе зависи од неколку фактори, првенствено од тоа дали на сурогат ќе му биде потребен вагинален или царски рез. Царскиот рез е скапа процедура која бара операциона сала, анестезија и долг престој во болница. Раѓањата со царски рез отпаѓаат на околу 3 од 10 раѓања.

Бирократија и враќање дома

$2.000 – $3.000 – Платено од џеб додека се обезбедуваат услугите

Меѓународните родители мора да го утврдат државјанството на бебето и да добијат пасош за да се вратат дома. Процесот трае 3 или 4 недели. ДНК тестовите се вообичаени за меѓународни семејства и може да чинат до 1.000 долари по тест во САД. Родителите од странство за 4-неделната посета треба да очекуваат ДНК тестови, такси за пријавување, превод и нотар, како и дополнителни патни трошоци. Сурогатот ќе треба да потпише и дополнителни документи, а повремено ќе се јавува лично во амбасадата на родителот. Сурогат-мајката обично продолжува да добива месечен додаток по раѓањето за да ги покрие трошоците за време на нејзиното закрепнување.

Програмите во странство може да вклучуваат дополнителни такси за да му помогнат на бебето да се врати дома со родителите. Најголемиот е често ДНК тест, кој може да биде 800 долари или повеќе. Ако процесот на легализација бара судски налог, родителите може да очекуваат да платат правни такси директно на локален адвокат. Добро спроведениот пакет за ИВФ и сурогат мајчинство ќе буџет за речиси сè: компензација за сурогат, донирање јајце клетка и сперма, процедури за ИВФ, пренатална нега и породување.

Угледните програми ќе вклучуваат и правна помош за безбедно да се донесе бебето дома. Надоместоците за програмата обично НЕ вклучуваат донатори на јајце клетки, сместување во хотел, авионски билет, правни процеси специфични за земјата или итна медицинска помош за бебето или сурогат. Сепак, реномиран агент ќе работи со вас за да создаде целосен буџет кој ги вклучува сите овие нестандардни трошоци за сурогат мајчинство пред да потпишете каков било договор, заклучува агенцијата.

Според оваа пресметка, Марија Шерифовиќ за целиот процес на сурогат мајчинство морала да издвои меѓу 160.000 – 193.000 долари.

Патувањето од желбата да има дете до 2 декември, кога за прв пат го држеше своето бебе во раце, беше исклучително долго и комплицирано.

Марија Шерифовиќ во интервју за „Блиц“ за прв пат откри дека неколку пати се обидела да ја изрази својата бременост, но безуспешно.

To top