Живот и Стил совет

Совет за сите домаќинки: Како да спасите јадење што се го пресолиле?!

Ако сте го пресолиле јадењето што го готвите, има едноставен трик што може да го спаси денот. Додадете неколку капки лимон и зачувајте го вкусот за миг – трик што навистина функционира!

Совет за сите домаќинки: Како да спасите јадење што се го пресолиле?!

Ако сте го пресолиле јадењето што го готвите, има едноставен трик што може да го спаси денот. Додадете неколку капки лимон и зачувајте го вкусот за миг – трик што навистина функционира!

Ако сте го пресолиле вашето јадење, не паничете – решението веројатно е веќе во вашиот фрижидер. Наместо да трошите труд и состојки, има едноставен трик што може да го зачува вкусот за помалку од 10 секунди: додадете само неколку капки лимон.

Лимон – тајниот сојузник против солта

Киселината од лимонот може да го неутрализира интензивниот солен вкус. Доволно е да додадете неколку капки свеж сок од лимон во пресолено јадење – без разлика дали е супа, сос или варен зеленчук. Лимонот не само што ја ублажува солта, туку и ги освежува и балансира вкусовите.

Како правилно да додадете лимон

Додавајте лимон постепено и пробајте го јадењето по секоја доза. Премногу лимон може да го промени вкусот, па затоа е важно да ја пронајдете вистинската мерка. Ако немате лимон, малку оцет ќе биде доволен – но лимонот е поблаг и попријатен за повеќето јадења.

Бонус совет: компирите не помагаат секогаш

Ако сте пресолиле некое јадење, додавањето компири често се предлага како спас, но тие не ја „апсорбираат“ солта како што треба. Лимонот е поефикасен, побрз и не ја менува текстурата на јадењето.

To top