Живот и Стил кафе

Пиете премногу кафе? Еве што може да ви се случи!

Не треба да внесувате повеќе од 400 милиграми кофеин дневно.

Пиете премногу кафе? Еве што може да ви се случи!

Не треба да внесувате повеќе од 400 милиграми кофеин дневно.

За многу луѓе, утринската рутина не е целосна без шолја кафе. Националната асоцијација за кафе вели дека просечниот Американец пие малку повеќе од три шолји дневно, и иако толеранцијата на сите е различна, постои ограничување на дневната количина на кофеин што луѓето можат да ја внесат во своето тело.

Вообичаени знаци дека сте се предозирале со кофеин се обично нервоза и забрзан пулс, додека во ретки случаи, прекумерното консумирање кофеин може да доведе до состојба наречена интоксикација со кофеин или предозирање со кофеин, пишува CNN, а пренесува Telegram.

Труењето со кофеин се случува кога некое лице има опасно високо ниво на кофеин во телото, а интоксикацијата со кофеин е повеќе од главоболката што ја добивате од премногу пиење еспресо.

Се создаваат низа непријатни и тешки симптоми, како што се проблеми со дишењето и напади. Исто така, има неколку случаи кога луѓе починале од труење со кофеин.

Колку кофеин е премногу?

Иако тоа не се случува премногу често, секогаш постои можност за труење со кофеин доколку кафето се пие неодговорно. Препознавањето на знаците и факторите кои го зголемуваат ризикот од предозирање со кофеин може да ви помогне да го избегнете.

Американската агенција за храна и лекови ја поставува горната граница на 400 милиграми кофеин дневно за здрави возрасни лица. Тоа е еднакво на четири или пет шолји кафе.

Конзумирањето повеќе од 400 милиграми кофеин не е доволно за да убиете некого или да направите трајна штета, вели Ерин Палински-Вејд, диететичар во EKP Nutrition Communications во Њу Џерси.

Но, просечниот возрасен човек веројатно ќе се чувствува вознемирен и раздразлив. Потоксичните ефекти од труењето со кофеин се појавуваат кога луѓето внесуваат 1.200 милиграми кофеин или пијат најмалку 12 шолји кафе.

Симптоми на труење со кофеин

Кога ќе се појави труење со кофеин, тоа создава низа сериозни негативни ефекти врз телото. Нима Мајлеси, директор за медицинска токсикологија во универзитетската болница Стејтен Ајленд, објаснува дека стимулирачките ефекти на кофеинот го нарушуваат нормалниот срцев ритам, што доведува до абнормални отчукувања на срцето и можен срцев удар.

Покрај тоа, Палински-Вејд, исто така, откри дека луѓето кои се предозираат со кофеин може да доживеат гастроинтестинални проблеми како што се повраќање и дијареа.

Бидејќи кафето предизвикува зголемено мокрење, луѓето кои пијат премногу од овој пијалок ризикуваат да ги исфрлат есенцијалните минерали од телото, особено калиумот.

Нискиот калиум или хипокалемија може да ги оштети мускулите до степен на можна парализа, да предизвика отежнато дишење поради ослабените респираторни мускули и да ги спречи бубрезите да ја вршат својата работа.

Постојат и бројни невролошки симптоми на труење со кофеин. Документирани случаи забележале анксиозност, халуцинации, мигрена, оток на мозокот и напади.

Иако е исклучително ретко, труењето со кофеин може да биде фатално.

To top