Живот и Стил

Овие пет дамки никогаш не треба да ги перете со топла вода

Овие пет дамки никогаш не треба да ги перете со топла вода

Иако секогаш прво мислиме на топла вода за да ги убиеме бактериите и да ја раствориме нечистотијата, во некои ситуации топлата вода воопшто не е пожелна за вашата ткаенина.

Кога зборуваме за перење облека, повеќето луѓе инстинктивно бараат топла вода. Логиката е јасна, бидејќи топлината ги убива бактериите, ја раствора тврдокорната нечистотија и генерално делува како моќен сојузник во борбата за чиста облека. Сепак, иако звучи како универзален рецепт, постојат ситуации каде што топлата вода ќе направи повеќе штета отколку корист.

Одредени дамки стануваат трајни под влијание на топлината. Наместо да се стопат и измијат, тие се „готват“ и се влечат уште подлабоко во влакната. Резултатот? Она што беше привремено и решливо се претвора во речиси нерешлив проблем.

Протеински дамки

Дамките на база на протеини се меѓу најчувствителните. Тука спаѓаат крв, пот, млечни производи, јајца и месни сокови. Во нивниот случај, топлата вода делува како готвење – протеините се стврднуваат и се врзуваат за влакната. Последицата е дека е речиси невозможно да се отстранат подоцна, без оглед на јачината на детергентот.

Затоа експертите советуваат: секогаш прво ладна вода. Само откако дамката ќе се смири, можете да користите благ детергент или специјализирано средство за отстранување дамки.

Трева, кал и земја

Родителите знаат дека трагите од трева и почва се неизбежен дел од детството. Но, и тука важи истото правило – топлата вода само ќе го зацврсти органскиот пигмент. Првото ладно плакнење ќе спречи бојата да се шири и да навлезе во влакната. Ако е кал, почекајте целосно да се исуши и нежно отстранете го вишокот со четка пред да ја ставите облеката во машината.

Бои и мастила

Дамките од мастило, боички или хемиски пенкала можат да изгледаат безнадежно. Уште полошо, топлата вода може да ги „запечати“ и да го рашири пигментот на околната ткаенина. Најдоброто решение е да го ставите извалканиот дел со лицето надолу и да исплакнете со ладна вода одвнатре, за да се измие бојата. Секогаш перете ја облеката одделно, бидејќи мастилата лесно се пренесуваат на други ткаенини.

Вино и чај

Црвеното вино и црниот чај се познати по дамките што продираат длабоко во влакната. Виновниците се танините – природни смеси што им ја даваат нивната карактеристична боја и арома. Топлата вода не ги отстранува, туку спротивното – ги заклучува во ткаенината. Затоа е клучно веднаш да се реагира, со ладна вода и, доколку е потребно, со капка благ детергент.

Овошје и зеленчук

Бобинките, доматите и сличната храна се полни со интензивни пигменти. Нивните природни бои се убави на чинијата, но катастрофални за ткаенината. Ако посегнете по топла вода, само ќе ја засилите црвената или виолетовата нијанса. Експертите препорачуваат ладна вода, малку бел оцет или детергент за миење садови, а потоа и стандардно перење.

Трпението се исплати

Колку и да е примамливо да се реши секоја несреќа со топла вода, пониските температури често се поефикасни. Особено кога станува збор за дамки од протеини, вино, овошје или мастило. Правилото е едноставно: прво ладна вода, само топла вода подоцна.

Додајте на тоа малку трпение, соодветно средство за отстранување дамки и нежен циклус на перење – и шансите да ја зачувате вашата омилена маица или чаршав ќе бидат многу поголеми.

To top