Живот и Стил Најголем христијански празник

Католиците слават Велигден

Отстранетиот камен вели дека со воскресението на Исус, гробовите ја изгубиле својата смртност.

Католиците слават Велигден

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Велигден

Денеска го славиме Велигден, најголемиот христијански празник, денот на воскресението на нашиот Господ Исус Христос. Да им го оставиме зборот на евангелистите свети Матеј, свети Марко и свети Лука. „Во сабота, во мугрите на првиот ден од седмицата, Марија Магдалена и другата Марија дојдоа да го разгледаат гробот.

И ете, имаше силен земјотрес, зашто ангел Господов слезе од небото, се приближи, го оттргна каменот и седна на него. Лицето му беше како гром, а облеката му беше бела како снег. Стражарите се тресеа од страв пред него и станаа како мртви. Кога жените погледнаа, видоа дека каменот е оттргнат од гробот и беше многу голем.

Тогаш ангелот им рече на жените: “Знам, вие го барате Исус од Назарет распнат. Зошто го барате живиот меѓу мртвите? Тој не е тука, туку во воскресението како што рече! Дојдете и видете го место каде што лежеше.

Само сети се што ти објави додека беше во Галилеја, кога рече: Синот Човечки треба да биде предаден во рацете на грешниците, да биде распнат и да воскресне на третиот ден. Оди брзо и кажи Неговите ученици и Петар дека воскресна од мртвите. И ете, тој оди пред вас во Галилеја, таму ќе го видите, како што ви кажа.

Таму ви реков. И тие жени се сетија на зборовите на Исус, брзо го напуштија гробот и со страв и голема радост истрчаа да ги известат Неговите ученици. И погледнете, Исус излезе да ги пречека велејќи: „Здраво! Тие долетаа до него, му ги прегрнаа нозете и му се поклонија.

Тогаш Исус им рече: „Не плашете се! Одете и кажете им на моите браќа да одат во Галилеја! Таму ќе ме видат! Низ своето минато, но и преку потрагата по Господ во темнината, Марија Магдалена е образ на целото грешно човештво и на секој човек кој го бара Бога талкајќи во темнината на овој свет.

Гробот не е посочен на кого му припаѓа, иако се знае дека е Исусов, па евангелистите истакнуваат дека неговиот гроб е симбол на сите гробови. Отстранетиот камен вели дека со воскресението на Исус, гробовите ја изгубиле својата смртност.

Нема повеќе гроб што ќе остане запечатен, нема темнина што нема да ја совлада светлината, нема грешник на кој ќе му се одрече да го најде својот Спасител. Петар сведочеше за оваа реалност со зборовите: „Кој верува во него, добива простување на гревовите преку неговото име“.

To top