Живот и Стил не се препорачуваат големи дози

Експертите откриваат колку кафе може да предизвика смрт

Иако кафето е безбедно и здраво за повеќето луѓе, луѓето со одредени здравствени состојби може да искусат повеќе од неговите негативни несакани ефекти, пишува NBC News.

Експертите откриваат колку кафе може да предизвика смрт

Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање кафе е поврзано со намален ризик од рак, срцева слабост и дијабетес тип 2.

Сепак, постојат студии кои откриле дека премногу кафе може да го зголеми ризикот од деменција и мозочен удар, особено кај луѓето со висок крвен притисок. Затоа е добра идеја да најдете рамнотежа и да се грижите за вашето здравје ако уживате во секојдневното кафе.

Иако кафето е безбедно и здраво за повеќето луѓе, луѓето со одредени здравствени состојби може да искусат повеќе од неговите негативни несакани ефекти, пишува NBC News.

„Никогаш не би им препорачал на поединците кои не пијат пијалоци со кофеин да почнат да ги вградуваат во својот ден поради која било причина“, вели нутриционистот Триша Псота.

„Повеќето луѓе веројатно нема да доживеат сериозни несакани ефекти од кофеинот, како што се неправилни отчукувања на срцето, повраќање, напади, па дури и смрт, освен ако не консумираат 1.200 милиграми кофеин, или околу 12 шолји кафе, во еден ден“, истакнува Псота.

Но, дури и консумирањето 400 милиграми кофеин дневно понекогаш може да доведе до несакани несакани ефекти, вклучувајќи немир, анксиозност и тешкотии со спиењето, забележува Псота.

На бремените жени и доилките им се советува да не консумираат повеќе од 200 милиграми кофеин или околу две шолји кафе дневно.

Навиката за пиење кафе се развива во тинејџерските години

Дејвид Бухолц, педијатар од Медицинскиот центар Ирвинг на Универзитетот Колумбија, вели дека забележува дека пациентите почнуваат да развиваат навика за кафе во тинејџерските години, кога добиваат поголема контрола врз нивната исхрана и се соочуваат со поголем обем на работа и распоред. Бухолц не би препорачал повеќе од 100 милиграми кофеин на ден за тинејџерите, или околу една шолја кафе од 230 милилитри.

Иако кафето нуди здравствени придобивки во умерени количини, важно е да бидете свесни за потенцијалните ризици. Одржувањето рамнотежа и размислувањето за сопственото здравје е клучно за одговорно уживање во кафето и избегнување на несакани последици.

To top