Студија објавена во списанието „Frontiers in Psychology“ откри дека честото јадење сирење, особено навечер, може да доведе до кошмари. Слатките и зачинетата храна исто така можат да придонесат за кошмари.
Истражувачите ги проучувале искуствата на 1.082 студенти на Универзитетот Мекјуан, прашувајќи ги за нивните навики и квалитет на спиење, дали имале соништа или кошмари и дали забележале некакви врски помеѓу нивните соништа и изборот на храна. Тие исто така го истражувале нивниот однос со храната пошироко, како и нивното општо ментално и физичко здравје.
Одговорите откриле силна врска помеѓу нетолеранцијата на лактоза и кошмарите. Значи, можно е гастроинтестиналната непријатност што ја доживуваат некои луѓе по консумирање млечни производи да е она што предизвикува негативни соништа додека спиеме, а не самото сирење да биде некаков вид порта кон градот на кошмарите.
„Кошмарите се полоши за луѓето кои не толерираат лактоза, кои страдаат од тешки гастроинтестинални симптоми и чиј сон е нарушен“, рече водечкиот автор д-р Торе Нилсен од Универзитетот во Монтреал во изјава испратена до IFLScience, „Ова има смисла, бидејќи знаеме дека и други телесни сензации можат да влијаат на сонот. Кошмарите можат да бидат многу вознемирувачки, особено ако се појавуваат често, бидејќи имаат тенденција да ги будат луѓето од сон во дисфорична состојба. Тие исто така можат да предизвикаат однесување кое го избегнува спиењето. И двата симптома можат да ве лишат од мирен сон.“
За жал, ако спаѓате во таа група, можеби нема да ви се допадне решението, бидејќи Нилсен сугерира дека промената на вашите навики во исхраната може да биде најдобриот начин за ублажување на кошмарите.
Веста станува уште полоша ако сте љубител на десерти, бидејќи слатките всушност се најдоа на врвот како најчесто пријавувана храна поврзана со променети соништа и кошмари.
Триесет и еден процент од учесниците ги обвинија своите најбизарни и вознемирувачки соништа за десертите и слатките, додека 22 проценти ги обвинија млечните производи, 16 проценти месото и 13 проценти зачинетата храна. Емоционално набиеното прејадување беше поврзано и со повознемирувачки соништа, додека подолгите паузи помеѓу јадењето здрави оброци ги правеа соништата поживописни и полесни за паметење.
Авторите заклучуваат дека истражувањето му дава тежина на аргументот дека храната навистина може да ги промени нашите соништа и дека нетолеранцијата на храна може да биде претходно непрепознаен извор на тешки или чести кошмари.