Занимливости Глобален индекс за градови

Во ОВОЈ ГРАД се живее најквалитетен живот, погледнете кои се на топ 10 листата

Според овие критериуми, Гренобл, Франција е град со најдобар квалитет на живот во светот. „Главниот град на Алпите“ е позната омилена планинарска дестинација, но е и центар за научни истражувања, пишува „Тајм аут“ (Time out).

Во ОВОЈ ГРАД се живее најквалитетен живот, погледнете кои се на топ 10 листата

Квалитетот на живот е важен показател што вообичаено се зема предвид при рангирањето на најдобрите градови во светот.

Сè – од гастрономски понуди до стапката на криминал може да влијае на квалитетот на животот на граѓаните. Новиот „Глобален индекс за градовите“ на „Оксфорд економикс“ (Oxford Economics) содржи нова топ-10 листа врз основа на шест показатели: Очекуван животен век, приход по лице, еднаквост на приходи, рекреација и културна понуда, интернет-брзина и трошоци за домување.

Според овие критериуми, Гренобл, Франција е град со најдобар квалитет на живот во светот. „Главниот град на Алпите“ е позната омилена планинарска дестинација, но е и центар за научни истражувања, пишува „Тајм аут“ (Time out).

На второто место е Канбера – главниот град на Австралија, што воедно е и единствениот неевропски град во првите десет. Инаку, три града од Швајцарија се меѓу 10-те градови со најдобар квалитет на живот. Топ-10 списокот изгледа вака:

– Гренобл, Франција;

– Канбера, Австралија;

– Берн, Швајцарија;

– Берген, Норвешка;

– Базел, Швајцарија;

– Луксембург, Луксембург;

– Рејкјавик, Исланд;

– Цирих, Швајцарија;

– Гент, Белгија;

– Нант, Франција.   (МИА)

To top