Состојки:
500 гр пилешко бело месо
1 кг компири
200 гр рендано сирење
100 мл крем за готвење
1 лажичка сува мајчина душица
1 лажичка сув рузмарин
1 лажичка лук во прав
1 лажичка сол
1/2 лажичка пиперка
1 шолја масло
Подготовка:
Излупете ги компирите и исечете ги на прстени. Месото исечкајте го на коцки или сомелете го.
Во павлаката додадете мајчина душица, рузмарин, лук во прав, сол, бибер.
На дното од тавата ставете ред компири кои сте ги намачкале со масло, па ред месо, додека не го потрошите целиот сок. Посипете со масло. Одозгора ставете половина од количеството сирење и сè прелијте со зачинета павлака.
Покријте со алуминиумска фолија и печете во загреана рерна на 200 степени околу еден час. Одозгора наросете го преостанатото сирење и вратете во рерна неколку минути да се растопи.