Посната проја со праз била незаменлива на трпезите во Југославија за време на велигденскиот пост.
Потребни намирници:
-200 гр бело брашно
-200 гр пченкарно брашно
-2 страка праз
-половина чаша масло
-1 кесичка прашок за пециво
-2 чаши газирана вода
-сол
-сусам по желба
Начин на подготовка:
Исечкајте го белиот и зелениот дел од празот, па зелениот оставете го на страна, а белиот пропржете го на малку масло. Потоа измешајте бело и пченкарно брашно, прашок за пециво, масло и газирана вода и посолете по желба. Во смесата додадете го пржениот праз и убаво измешајте. По желба одозгора можете да додадете и сусам.
Добиената смеса истурете ја во плех и печете во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути. После тоа, извадете го и посипете го со зелениот дел од празот. Вратете го во рерна уште десетина минути, додека убаво порумени.
Бон апетит!