Храна и Пијалаци рецепт

Рецепт: Брзи крофни од рерна

Крофните се омиленото слатко кое го прават нашите баби. Тие големи, меки и шупливи топчиња посипани со шеќер во прав се омилени на сите, но подготовката на традиционални крофни воопшто не е лесно.

Рецепт: Брзи крофни од рерна

Крофните се омиленото слатко кое го прават нашите баби. Тие големи, меки и шупливи топчиња посипани со шеќер во прав се омилени на сите, но подготовката на традиционални крофни воопшто не е лесно.

Има и дел со длабоко пржење, што не е здраво, а стоењето покрај шпорет е многу заморно.

Затоа ви најдовме рецепт за вкусни крофни од рерна кои се прават двојно побрзо, а вкусот е фантастичен!

Состојки:

40 гр свеж квасец, 900 гр брашно + околу 100 гр меко брашно за мешање и обликување, 4 цели јајца, 300 мл јогурт, 200 мл вода, 150 гр шеќер + околу 150 за просипување на крофните , 150 гр маргарин + 100 за премачкување.

Подготовка:

Растворете го квасецот во млака вода и додадете една лажица шеќер. Во тавата истурете ги брашното, јогуртот, јајцата, остатокот од шеќерот, растопениот маргарин и квасецот кој е оставен неколку минути. Тестото соединете го со миксер за да биде меко и лепливо. Направете го убаво со машина за заварување, па оставете го да отстои еден час, за да се удвои во големина.

Кога тестото ќе нарасне, работната површина посипете ја со меко брашно, истресете го тестото и месете нежно и полека. Површината и тестото повторно посипете ги со брашно, а потоа расукајте со сукало до дебелина од 1 – 1,5 см. Извадете ги крофните со чаша и ставете ги во плех што сте го премачкале со друг маргарин. Погрижете се да оставите простор помеѓу крофните бидејќи многу ќе нараснат, а поради тоа сигурно нема да се вклопат во една тава.

Првата тава со крофни оставете ја да отстои 15 минути, па вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени. Дури потоа го вадите вториот круг крофни, за да не се преварат ако ги извадите кога го правите првиот.

Кога рерната ќе се загрее и крофните ќе се удвојат во големина, печете ги додека не добијат светло кафена боја. Додека се печат, растопете го остатокот од маргаринот и веднаш штом ќе ги извадите од рерна, веднаш премачкајте ги крофните и валкајте ги во шеќер, или мешавина од шеќер и цимет. Уживајте!

To top