Храна и Пијалаци рецепт

Овие ТРИ десерти ги обожувала цела Југославија, а денес ретко кој ги прави: Заборавените шеќерни задоволства по рецепт на нашите баби

На овие вкусни десерти мирисала целата Југославија. Секоја домаќинка во Југославија знаела да ги подготви, а децата се грабале за нив.

Овие ТРИ десерти ги обожувала цела Југославија, а денес ретко кој ги прави: Заборавените шеќерни задоволства по рецепт на нашите баби

На овие вкусни десерти мирисала целата Југославија. Секоја домаќинка во Југославија знаела да ги подготви, а децата се грабале за нив.

Овие три деликатеси и денес се популарни со причина, а ние ви ги пренесуваме старинските рецепти за нивна подготовка.

Сутлијач

Потребни состојки

750 гр ориз;

750 мл млеко;

4-5 лажици шеќер;

Прстофат сол.

Подготовка

За подготовка на сутлијашот, варете го оризот во вода околу 3 минути, а потоа исцедете го. Посолете го млекото и ставете го на оган да зоврие. Додадете го оризот и варете на тивок оган додека оризот не го впие млекото, не мешајте. Во сварениот ориз додајте шеќер и внимателно мешате за зрната да останат цели.

Кох

Потребни состојки

5 јајца;

13 лажици шеќер;

10 лажици гриз;

1 литар млеко;

2 кесички ванилин шеќер.

Подготовка

Одделете ги белките од жолчките, а потоа изматете ги белките во цврст снег. Во белките додајте 10 лажици шеќер, па изматете уште малку. Потоа додајте го жолчките и гризот полека мешајќи со миксер на најмала брзина. Намачкајте го плехот и посипете го гриз, па истурете ја масата и печете на 200 степени 20 минути. Кохот се пече кога ќе порумени и ќе почне да се одвојува од работ на плехот.

Додека се пече кохот, сварете го млекото со 3 лажици шеќер и ванилин шеќер. Доколку сакате кохот да биде посочен, користете литар и пол млеко и додајте уште 3 лажици шеќер. Испечениот кох преливајте ги со топло млеко (никако не го истурајте сето одеднаш). Послужете кога ќе се излади и кога ќе впие целото млеко.

Шненокли

Потребни состојки

4 јајца (да се одвојат жолчката и белката);

100 гр шеќер;

Околу 2 литри млеко;

1,5 лажици брашно (или густин);

1 лажичка екстракт од ванила;

2 кесички ванилин шеќер.

Подготовка

Со миксер изматете ги белките во цврста смеса. Истурете го млекото во длабоко тенџере, додајте го екстрактот од ванила и оставете да зоврие. Кога млекото ќе зоврие, намалете ја температурата, па со лажица извадете и изматените белки и внимателно спуштете ги во врелото млеко. Шненоклите се варат по 1,5 минута од секоја страна, па се вадат од млекото и редат во сад.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radmila Matić (@radmilakikimatic)

Крем за шненокли

Изматете ги жолчките и шеќерот, па во таа смеса додајте густин и брашно и 2 лажици млеко во кое се вареле шненоклите и сето тоа убаво измешајте го. Млекото во кое шненоклите се вареле ставете го повторно да врие, а температурата намалете ја. Полека додавајте ја смесата со жолчките со постојано мешање и варете сè заедно – додека не се згусне.

Кога смесата ќе згусне, тргнете ја од шпоретот и оставете малку да се излади. Кога преливот ќе се излади, прелијте го врз шненоклите.

Чувајте го колачот во фрижидер.

На здравје!

To top