Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша препораката дека кога јадете овошје, треба да избегнувате банани бидејќи „имаат премногу шеќер“.
Не е ни чудо, вели авторот на книги за долговечност и здравје Џеф Витингтон за Healthy, што нешто толку слатко и едноставно како банана предизвикало толку многу конфузија – особено кај луѓето кои внимаваат на нивниот внес на шеќер.
Според Министерството за земјоделство на САД, вкупната содржина на јаглени хидрати во банана со средна големина е околу 27 грама. Тие 27 грама дополнително се разложуваат на скроб, влакна и шеќер. Вкупната количина на шеќер содржана во една банана е 14,4 грама, а таа се состои првенствено од три вида шеќер кои вклучуваат сахароза, гликоза и фруктоза.
Оваа вкупна количина шеќер во банана е нешто помалку од половина од она што би го најдете во лименка сок – но со една многу важна разлика. Скробот и влакната во бананата се сложени јаглехидрати, чие присуство всушност ќе ја забави апсорпцијата на шеќер во телото, создавајќи побавно и помалку драстично зголемување на шеќерот во крвта во споредба со зашеќерениот пијалок.
Ова е причината зошто бананите се рангирани ниско на скалата на гликемиски индекс на блогот за јавно здравје на Универзитетот Харвард. Гликемискиот индекс е скала што се користи за да се забележи колку брзо одредена храна може да предизвика зголемување на вкупните нивоа на гликоза во крвта.
Друга забелешка за вкупната содржина на шеќер е промената што се случува кога бананите созреваат. Имено, бананите кои штотуку влегуваат во зрелост ќе имаат поголема содржина на скроб, кој постепено ќе се претвора во шеќер додека бананата созрева. Поради оваа причина, најзрелите банани ќе имаат најголема содржина на шеќер – не е изненадувачки, кога ќе помислите на послаткиот вкус што излегува од таа шарена кожа. може да предизвика да пропуштат голем број дополнителни витамини и минерали кои можат да играат важна улога во секоја урамнотежена исхрана.
Нутриционистката Меган Бишоп изјавила дека бананите се „влакнеста закуска која е многу поздрава од белиот леб или чипсот“. Со толку многу хранлива вредност, целосното отфрлање на бананите можеби не е најмудриот избор.
Во врска со дијабетесот, постои легитимна загриженост за која било храна што може да предизвика умерен скок на нивото на гликоза во крвта, но пилот студија објавена во 2014 година покажа дека „банана дневно е безбедна и за дијабетичари и за хиперхолестеролемија“.
Бишоп забележува дека бананата за дијабетичари „не е ограничена, но може да зависи од тоа колку бил дополнителен внес за оброкот“. Се разбира, ако сте дијабетичар, секогаш е препорачливо да се консултирате со вашиот лекар или лиценциран или овластен нутриционист.