Храна и Пијалаци рецепт

Колач со урми и кафе со богата глазура од еспресо

Колачот со урми и кафе е совршен за сите љубители на овој пијалак, а толку е мек и ароматичен што ќе исчезне од масата додека да трепнете.

Колач со урми и кафе со богата глазура од еспресо

Колачот со урми и кафе е совршен за сите љубители на овој пијалак, а толку е мек и ароматичен што ќе исчезне од масата додека да трепнете.

Потребни состојки за тортата:

190 гр урми
125 мл топло сварено кафе
220 гр повеќенаменско брашно
1 лажичка сода бикарбона
½ лажичка прашок за печиво
½ лажичка сол
½ лажичка цимет
¼ лажичка морско оревче
60 г путер
125 гр шеќер
2 големи јајца
1 лажичка екстракт од ванила
125 гр ореви
за еспресо глазурата:

125 гр шеќер во прав
2 лажици сварено еспресо
1 лажичка екстракт од ванила

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 175°C. Подмачкајте и набрашнете тавче за печење. Во сад измешајте го топлото кафе со сечканите и исчистени од семки урми. Оставете да отстои 10-15 минути за да омекнат урмите. Во друг сад измешајте брашно, сода бикарбона, прашок за печиво, сол, мелен цимет и мелено морско оревче.

Во голем сад изматете ги путерот и шеќерот додека не станат лесни и меки. Додадете ги јајцата едно по едно, добро матејќи по секое додавање. Измешајте го екстрактот од ванила. Постепено додавајте ја смесата со брашно во смесата со путер, мешајте додека не се соедини. Измешајте ги омекнатите урми (со преостанатото кафе) и сечканите ореви. Истурете го тестото во подготвената тава и израмнете го врвот. Печете 60-70 минути.

Оставете го колачот да се излади во тавата 10 минути, а потоа префрлете го на решетка за целосно да се излади. Направете ја глазурата со матење шеќер во прав, сварено еспресо и екстракт од ванила во помал сад додека не се изедначи. Изладениот колач прелијте го со глазурата од еспресо. Оставете да се стегне пред да го сечете.

To top