Се празници, а тоа значи, дека на трпезата ќе треба да приложите и вкусни посни јадења.
Ако немате идеја какви салати да послужите ние имаме решение за вас:
Салата од компир и моркови
Потребни состојки:
1/2 kg компири
200g сенф
4 помали главици кромид
2 моркови
Сол
Бибер
Подготовка:
Добро сварете го компирот кој претходно бил излупен, заедно со морковите. Оставете мал дел од водата во кои се вареле, а останатото исцедете го.
Потоа со миксер испасирајте ги сварените компири и моркови. Кромидот исечкајте го на ситно, а потоа малку динстајте го.
Кога ќе омекне додадете го во смесата заедно со сенфот и продолжете да миксате. Зачинете со сол и бибер по желба и оставете да се олади салатата пред да се јаде.
Посна сенф салата
Потребни состојки:
3 моркови
4 компири со средна големина
10 кисели краставици
1 полна лажица сенф
2 лажици масло
1 лажица оцет
Малку шеќер
Сол
Бибер
Подготовка:
Сварете ги морковите и компирите во солена вода, потоа исцедете ги и исечкајте ги на ситни коцки. Краставиците исто така, исечкајте ги и додадете ги во компирите и морковите.
Претходно добро измешајте ги оцетот, шеќерот, маслото и сенфот и додадете ги откако варените компири и моркови добро ќе се оладат.
Посна шарена салата
Потребни состојки:
300g интегрален ориз
100g грашок или боранија
100g млади тиквички
1 зелена пиперка
1 црвена пиперка
2 моркови
Чешне лук
Малку магдонос
Сок од половина лимон
100g кисели краставички
Бибер
Сол
Подготовка:
Во зовриена вода ставете ги тиквичките, пиперката и морковите исечкани на коцки, а потоа и грашокот и белиот лук.
А, потоа и оризот, сокот од лимон и зачините.
Варете 15 до 20 минути додека не се свари оризот, а потоа додадете ги и исечканите кисели краставици.
На крајот можете да додадете и малку ореви.
Посна руска салата
Потребни состојки:
2 конзерви сардина
Посен мајонез
4 помали моркови
4 кисели краставици
1 поголем компир
300g грашок
Сол бибер
Подготовка:
Компирот, морковите и грашокот сварете ги и исечкајте ги на коцки, а потоа ситно исечкани додадете ги и киселите краставици и сардините.
Посолете и ставете бибер по желба, а потоа додадете го и посниот мајонез откако салатата добро ќе се олади. Салатата, по желба, можете да ја правите и без сардина.