Светскиот ден на прославување на овој симболичен пијалак се слави секоја година на четвртиот петок во месец октомври, што оваа година се паѓа токму денес, 25-ти октомври.
Што е Шампањ?
Шампањот е најпознатото пенливо вино во светот. Особеноста е во тоа што за да се нарече „Шампањ“ треба да се произведува специјално во регионот на Шампањ во Франција, а грозјето што се користи за мешавината треба да се одгледува во истиот регион.
Конечно, шампањот треба да се произведува според одреден метод. Ако некоја од овие карактеристики недостасува, тогаш тоа е само пенливо вино, сигурно добро, но само пенливо вино.
Седум видови на грозје се дозволени во производството на шампањ, но во пракса само три типа нагрозје го сочинуваат огромното мнозинство од сите шампањи: Шардоне, Пино Нуар и Пино Мение.
Историја на шампањот
Уште од средниот век било познато дека карактеристичната киселост на грозјето одгледувано во североисточниот регион Шампањ требало да се користи за производство на неверојатно вино.
Вината произведени во Шампањ отсекогаш играле многу уникатна улога во историјата на Франција, бидејќи тие биле главниот пијалак кој се служи на банкетите за крунисување.
Навистина, од 898 година сите француски кралеви биле крунисани во прекрасната катедрала во Ремс, а Ремс е главен град на регионот Шампањ.
Исто така, стана многу вообичаено француските монарси да им подаруваат шишиња вино од шампањ на другите европски кралски фамилии.
Вистинската пресвртница во производството на шампањ доаѓа дури во 18 век, кога монахот Дом Перињон проучувал начин да го намали притисокот на меурите во шишето со вино. Она што го измислил е втората ферментација, која се случува директно во шишето и го создал Шампањот каков го знаеме и го вкусуваме денес.
Методот што го користел Дом Перињон тогаш бил наречен „Méthode Traditionnelle“, оној што сè уште го користат сите мезони околу Шампањ. Затоа, не заборавајте да го прославите Дом Перињон на денот на Шампањ, тој го заслужува тоа!
Главните карактеристики на шампањ
Првото нешто што треба да се забележи кога станува збор за вкусните ноти на шампањот е неговата висока киселост. Ова е резултат на теренот во кој се одгледува грозјето што се користи за мешавината.
Шампањите се генерално со лесно тело и не се премногу суви. Имајте на ум дека не постои ниту еден единствен вид на шампањ и дека процентот на употреба на секое грозје може да ја промени сувоста, сладоста и аромите на виното.
Различни видови шампањ:
Blanc dе Blancs – Blanc значи бело на француски, па како што сугерира името, овие шампањи се направени само со бело грозје, што значи Шардоне.
Blanc de Noir – Ако блан е белo, тогаш нуар е црнo на француски. Овие вина навистина се произведуваат користејќи само црно грозје, Пино Нuар и / или Пино Мение. За да направат бланко вино, производителите на шампањ го користат само внатрешниот дел од грозјето, без покожицата.
Prestige Cuvée – Ова се вистинските скапи шампањи, вистинскиот „crème de la crème“ на секој Мезон. Prestige Cuvées старее подолго од другите шампањи и претставува покремаст со покомплексно тело.
Rosé Champagne – Розе Шампањ е мешавина од бело вино направено со Шардоне и мал дел црвено вино од Пино Нуар и/или Пино Мение.
Non-Vintage Champagne – овие шампањи се добиваат со мешање на различни берби.
Како да отворите шише Шампањ?
Отворањето шише Шампањ не е шега и треба да се изврши на најдобар можен начин за да се зачуваат сите ароми и меурчиња од ова престижно вино. Еве неколку лесни чекори за да избегнете да повредите некого, без да истурете шампањ низ просторијата и да им покажете на пријателите дека сте подготвени да го прославите Светскиот ден на Шампањ:
1. Бидете сигурни дека вашето шише шампањ е студено.
2. Одвртете го кафезот околу плута во спротивна насока од стрелките на часовникот за 6 вртења.
3. Држете го шишето под агол од 45 °, држете го палецот на плутата и почнете да го извртувате шишето. Не ја извртувајте плутата, тоа е лоша идеја!
4. Откако ќе почнете да чувствувате притисок што доаѓа од шишето, почнете да ја олабавувате плутата.
5. Секогаш контролирајте ја плутата како што се зголемува притисокот, за да не повредите некој на денот на шампањот.
6. Откако ќе се отвори шишето, истурете го вашиот Шампањ во специјална чаша и уживајте!
Храна и Шампањ
Дали го имате подготвено шишето шампањ за Светскиот ден на шампањот, но немате идеја со што да го комбинирате? Без грижи , ова е список на омилени парови на шампањ и храна.
Се што има тартуф е совршено за да го придружува бруталниот шампањ; што е одлично и со стек.
Зачинетата храна може да биде пилешко или риба, одлично ќе соодветствува со Rosé Champagne или Blanc de Noir.
Ако служите Blanc de Blancs, нашиот предлог е да одите на остриги, лесна риба или кавијар ако сакате да послужите нешто фенси.
Јастогот е уште еден одличен избор ако служите сув или екстра сув шампањ.
10 куриозитети кои веројатно не сте ги знаеле за шампањот
1. Во истоимените филмови, Џејмс Бонд се гледа како пие Шампањ почесто отколку Мартини, Џејмс Бонд го претпочита Болинџер, но исто така неколку пати го споменува и Дом Перињон.
2. Наводно, кралицата Елизабета Втора пие чаша шампањ секоја вечер пред спиење. Дали ова е тајната на нејзината долговечност?
3. Британските кралски членови и политичарите навистина уживаат во шампањ. Омилениот бренд на кралицата Викторија беше Perrier-Jouet, додека на Винстон Черчил му служеа половина литар Pol Roger секој ден во 11 часот.
4. Едно шише шампањ содржи околу 49 милиони меурчиња.
5. Шише шампањ има поголем притисок во споредба со автомобилска гума.
6. Ако сакате да купите 1 хектар земја за производство на шампањ, ќе ви требаат приближно 1 милион евра.
7. Најскапото шише Шампањ се вика 2013 Goût de Diamants (Вкус на дијаманти) и чини 2,07 милиони долари!
8. Moët & Chandon е најпродаваниот бренд за шампањ во светот.
9. Името „Veuve Clicquot“ (Вдовицата Клико) го измислила Мадам Понсарден откако нејзиниот сопруг Франсоа Клико починал и таа ја наследила винаријата.
10.Мерлин Монро еднаш се има избањато во шампањ. За полнење на кадата биле потребни 350 шишиња.