Ова не е десерт – ова е солен чизкејк совршен за лето, без печење, лесен и освежителен, и изгледа како да е направен за најдобриот бранч.
Тајната е во сирењето што се користи.
Рецепт:
Слој 1: Основа за бисквити
• 100 гр солени бисквити или крекери
• 50 гр растопен путер
Слој 2: мус од авокадо и сирење
• 2 зрели авокадо
• 150-200 g сирење
• 150 g сирење со градинарски билки
• Сок од 1/2 лимон
• 3 лажици маслиново масло
• Сол и бибер по вкус
Декорација (по избор):
• Цреша домати
• Свеж босилек
• сирење се сече на коцки
• Маслиново масло
Подготовка:
1. Бисквитот се меле на ситни парчиња, се меша со путерот и се стиска во калапот. Оставете во фрижидер.
2. Измешајте ги сите состојки за пената додека не се изедначи.
3. Прелијте ја основата, израмнете и повторно ставете во фрижидер мин. 30 мин.
4. Декорирајте по желба.
Доволно за калап од 18 см.
Совет: ако мусот е премногу тенок на почетокот, стопете го желатинот и измешајте го во пената. На овој начин ќе добиете совршено цврст мус. (Измешајте 2 кг желатин и 4 лажици вода. Кога ќе набабри, растопете го во микробранова печка).