Потребни состојки:
За ќофтиња
500 гр мелено месо
1 голем кромид
Половина шолја презла
1 јајце
По една кафена лажичка сол, ким, црн пипер, црвен пипер
300 гр печурки
1 лажица путер
1 лажица доматна паста
2 чешниња лук
1,5 лажици скроб (се меша со 1 чаша вода)
2 чаши вода (јас додадов 2 лажички вегета)
Половина китка магдонос
Начин на подготовка:
Во сад се ставаат сите состојки за ќофтињата и се матат 3-4 минути. Дајте му тркалезна форма. Оставете го да отстои во фрижидер 1 час.
Додадете малку масло во тавата, додадете ги ќофтињата и пропржете ги. Кога ќе бидат речиси сварени, додадете путер и варете кратко.
Во истото тавче ставете ги лукот и доматната паста и пропржете ги. Додајте вегета водата и скроб.
Откако ќе зоврие додадете ги ќофтињата, печурките и магдоносот, измешајте, затворете го капакот и варете 15-20 минути. И оброк е подготвен за послужување.